Olet täällä

Karjalannan levitysmäärä

Kysymys: 

Olisin kysynyt tuosta karjalannan kokonaistypestä. Maksimi typpimäärähän on 170kg/ha/v, niin lasketaanko karjalannassa tuo typpimäärä tuohon 170kg suoraan lanta-analyysin kokonaistyppimäärästä? jos lanta-analyysissä kokonaistyppimäärä on esim. 5kg/tn saa lantaa levittää maksimissaan 170/5 eli 34tn/ha/v.
Ja jos levittää lannan keväällä, eikä syksyllä laita muuta lannoitetta saa levittää tuon 34tn. Mutta jos lannan levittää syksyllä ja samana keväänä on levittänyt salpietaria, vähentää tuo salpietarista tullut typpimäärä tuota karjalannan määrää?

To, 03. huhtikuu 2014.
Vastaus: 

Hei

Karjanlannan kokonaistyppilaskentasi on aivan oikea. Kyseiselle kasvukaudelle saa käyttää maksimissaan 170 kiloa typpeä, joka on karjanlannasta peräisin ja tuo määrä on nimenomaan karjanlannan sisältämä kokonaistyppimäärä, ei liukoisen typen määrä.

Ympäristötuen ehtona olevaan typpilannoitusmaksimilaskentaan käytetään karjanlannan liukoisen typen määrää. Jos esimerkkikarjanlantasi sisältäisi liukoista typpeä 1,5 kg/tn ja sen käyttömäärä on 34 tn/ha, niin liukoista typpeä tulee hehtaaria kohti 51 kg/ha. Ympäristötuen typpilannoitusmaksimi on esimerkiksi Etelä-Suomessa kolmelle sadolle 240 kg/ha, joten karjanlannan lisäksi typpeä saa käyttää 189 kg/ha, esimerkiksi YaraBela Suomensalpietaria yhteensä 700 kg/ha.

Vastauksen antoi; Minna Toivakka / Yara Suomi