Olet täällä

Kantavan tamman ruokinta

Kysymys: 

Hei,

jos pv-tammani (sk. 163) laskettu aika on toukokuun puolessa välissä. Ja saa nyt päivässä 2l kauraa, vajaan 1dl kivennäistä (Marstall Force), 1l Racing Progress ja 4dl Racing Protein. Lisäksi vielä 6dl pellavaista + tietenkin heinää.

Tulisiko heinän määrää lisätä jossain vaiheessa?
Ja miten progressin ja kauran määrä ja proteiini?

Tamma on siis aiemmin toiminut aktiivisesti kisahevosenani ja nyt otetaan rennosti ja kävellään ja ravaillaan vähän.

To, 22. tammikuu 2015.
Vastaus: 

Hei,

Kivennäisiä ruokinnassa tulee jo nyt varsin riittävästi, joten Racing Progressin määrä ei enää kannata nostaa. Samoin lisävalkuaisen lähteitä ruokinnassa on jo nyt reilusti. Arvioin antamiesi tietojesi perusteella, että väkirehuista tulee nyt noin 370 g sulavaa raakavalkuaista (SRV)/päivä, riippuen tietysti ruokinnassa olevan kauran valkuaispitoisuudesta.

Tiineen tamman valkuaisen tarve viimeisen kolmen tiineys kuukauden ajalta on n.  SRV 550-600 g/pv.  Lisävalkuaiselle ei tammalla ole tämän mukaan enää tarvetta, jos heinä ei ole täysin valkuaisköyhää (SRV alle 50 g/kg ka). Jos valkuaista halutaan vielä lisätä, niin nostaisin Racing Proteiinin määrää.

Tarkan ruokintasuunnitelman tueksi tarvitaan arvio tamman painosta sekä heinä-analyysi, mutta näkisin että heinää voi tammalle antaa lopputiineyden melko vapaasti. Tamman laskennallinen energian tarve täyttyy tällä väkirehuruokinnalla jo 8 kilolla heinää, mutta vatsan toiminnan kannalta määrä kannattaa ehdottomasti syöttää heinää enemmän. 

Vastauksen antoi; Milla Frantzi / Vilomix Finland Oy

Ke, 28. tammikuu 2015.

Kommentit