Olet täällä

Ruokinnasta

Kysymys: 

Löysin AgriMarketin sivuilta jutun maidon koostumus seurannan mittarina (alla linkki). Taulukossa mainitaan esim. hajoavaa valk. liian vähän ym. niin miten niitä saisi ruokinnassa korjannee?

http://www.agrimarket.fi/Maatalous_ja_Elaimet/karjatilan-kasvuohjelma/Na...

To, 07. toukokuu 2015.
Vastaus: 

Hei
Maidon ureataso kertoo pötsin valkuaistaseesta. Nurmirehun raakavalkuainen hajoaa pääosin pötsissä, joten se vaikuttaa maidon ureatasoon. Mikrobit tarvitsevat pötsissä hajoavaa valkuaista. Jos siitä on pulaa, mikrobituotanto, syönti ja kuidun sulatus heikkenevät ja maitotuotos kärsii. Maidon urea tulisi olla vähintään 17-18 (Valiolla, muilla laboratorioilla raja voi olla alempi), mieluummin 20-25.

Valkuaislisänä voidaan käyttää valkuaispitoisempaa nurmirehua, rypsiä tai rehu-ureaa. Urea on käyttökelpoista vain mikrobeille, ei lehmälle, eikä sovi ainoaksi valkuaisrehuksi. Rypsi sen sijaan lisää syöntiä ja maitotuotosta myös valkuaispitoisten nurmirehujen kanssa.

Vastuksen antoi: Pirjo Hissa / Hankkija Oy

Pe, 08. toukokuu 2015.

Kommentit