Olet täällä

Lampaan ja kananmunien tuotanto kasvussa

Pääsiäispöytään kuulu monia perinteisiä ruokia kuten lammas ja kananmunat. Paljonko suomalaiset syövät näitä vuodessa entä millainen on pääsiäisen sää tilastojen valossa?

Vuonna 2015 lampaanlihan kulutus oli 700 grammaa henkeä kohti, 200 grammaa enemmän kuin vuonna 2010. Karitsaa Suomessa syötiin 1,8 miljoonaa kiloa, mikä oli 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Karitsatuotanto kasvoi 16 prosenttia ja karitsanlihan kotimaisuusaste nousi 51,2 prosenttiin. Muun lampaanlihan osalta se oli 10,8 prosenttia.

Vuonna 2015 suomalaisten kananmunien kulutus oli 11,5 kiloa, 1,7 kiloa enemmän kuin vuonna 2010. Kananmunien tuotanto oli viime vuonna yli 72 miljoonaa kiloa. Myös tuotanto nousi viidettä vuotta peräkkäin. Kananmunista 63 prosenttia tuotettiin virikehäkeissä, 32 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa ja viisi prosenttia luomukanaloissa.

Sitten se paljon puhuttu pääsiäisen sää. Tänä vuonna pääsiäistä vietetään myöhään. Sen vietto alkaa huhtikuun puolivälin jälkeen. Aikaisimmillaan pääsiäinen voi olla 22. maaliskuuta ja myöhäisimmillään 25. huhtikuuta.

Myöhäisten pääsiäisten säät ovat usein aurinkoisia. Huhtikuun puolenvälin jälkeen lumet ovat kadonneet ainakin kertaalleen maan eteläosassa. Korkein pääsiäisen ajan lämpötila mitattiin Utissa vuonna 2000, jolloin lämpötila kohosi 24,9 asteeseen. Yli kahdenkymmenen asteen lämpötiloja mitattiin myös vuoden 2003 pääsiäisenä Itä-Uudellamaalla ja Pohjanmaalla.

Lähde: Luke, Ilmatieteenlaitos

Kommentit