Suu- ja sorkkatautautitapaus todettu Saksassa

Saksassa todettiin reilu viikko sitten suu- ja sorkkatautitapaus pienellä vesipuhvelitilalla. Tilan 14 vesipuhvelista kolme on kuollut, ja lopuilla eläimillä on todettu tautiin sopivia oireita.
Brandenburgissa Saksassa todettiin 10. tammikuuta suu- ja sorkkatautitapaus vesipuhvelitilalla, tiedottaa Ruokavirasto. Tartunnan lähde on edelleen epäselvä, ja viranomaiset jatkavat selvitystyötä. Edellisen kerran tautia on todettu Saksassa vuonna 1988.
Kaikki tilan eläimet ovat syntyneet Saksassa, eikä tilalla ole selvityksen perusteella ollut suoria tai epäsuoria kontakteja sellaisiin maihin, joissa suu- ja sorkkatautia esiintyy.
Tähän mennessä on selvinnyt, että epidemiologisten tietojen perusteella tartunta on ollut vesipuhvelitilalla joulukuun loppupuolesta alkaen tai mahdollisesti jo pidempään.
Suu- ja sorkkatauti on erittäin helposti leviävä virustauti, joka tarttuu sorkkaeläimiin, kuten nautoihin, lampaisiin, vuohiin ja sikoihin. Sen oireita ovat esimerkiksi rakkulat suun limakalvoilla, utareessa ja sorkkaväleissä, kuolaaminen, ontuminen ja maiskuttelu sekä kuumeen ja syömättömyyden kaltaiset yleisoireet. Ihmisiin tauti ei tartu.
Tauti aiheuttaa merkittäviä tuotantotappioita ja taloudellisia menetyksiä ja vaatii aina nopeita toimenpiteitä leviämisen estämiseksi. Suu- ja sorkkatautia on todettu Euroopan alueella Bulgariassa vuonna 2011 sekä Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 2007. Vuonna 2001 tauti levisi Irlantiin, Ranskaan ja Hollantiin.
Taudin leviämistä estetään laajoilla toimilla
Taudin leviäminen pyritään estämään Saksassa lainsäädännön vaatimilla toimenpiteillä. Tartuntatilan eläimet on lopetettu, ja tilan ympärille on perustettu kolmen kilometrin laajuinen suojavyöhyke sekä kymmenen kilometrin valvontavyöhyke. Eläinten ja eläinperäisten tuotteiden siirtäminen näiden alueiden ulkopuolelle on kielletty.
Kilometrin säteellä tartuntatilasta sijaitsi kolme tilaa, ja niiden kaikki sorkkaeläimet on lopetettu. Tutkimusten perusteella eläimet eivät olleet saaneet tartuntaa.
Myös tartuntatilaan kontaktissa olleen, noin 20 kilometrin päässä sijaitsevan tilan kaikki sorkkaeläimet on lopetettu ja tutkittu. Niidenkin osalta tulokset olivat negatiivisia.
Suojavyöhykkeellä sijaitsevien tilojen sorkkaeläimet on tutkittu taudin varalta, ja valvontavyöhykkeellä sijaitsevien tilojen eläimet on tarkastettu oireiden varalta. Uusia tapauksia ei ole toistaiseksi löydetty.
Myös alueella metsästettyjä luonnonvaraisia eläimiä on testattu, eikä tautia ole todettu niissä.
Tautiepäilystä ilmoitettava aina virkaeläinlääkärille
Jos eläinlääkäri, eläimen omistaja tai joku muu eläinten kanssa tekemisissä oleva henkilö epäilee suu- ja sorkkatautia, tulee hänen ilmoittaa siitä virkaeläinlääkärille välittömästi, Ruokavirasto ohjeistaa.
Ilmoituksen jälkeen virkaeläinlääkäri tarkastaa eläinten pitopaikan, ottaa eläimistä näytteitä ja ohjeistaa, miten taudin leviämistä pyritään estämään.
Kaikki tautiepäilyt tulee tutkia mahdollisimman nopeasti, jotta taudin leviämistä voidaan rajoittaa ja sen aiheuttamia vaikutuksia pienentää.
Lähde: Ruokavirasto (Koko tiedote täällä.)
Kommentit