Olet täällä

Lammaspaimenviikot ehdolla Euroopan parhaaksi maisemahankkeeksi

Suomen parhaana maisemahankkeena vuonna 2016 palkittu Metsähallituksen Luontopalvelujen Lammaspaimenviikot-konsepti kilpailee Euroopan neuvoston maisemapalkinnosta.

Lammaspaimenviikolla vapaaehtoiset paimenet huolehtivat luonnonhoitotyössä olevista lampaista, kukin oman viikkonsa ajan. Paimen vaihtaa lampaille raikkaan juomaveden, seuraa lampaiden yleiskuntoa ja siirtää eläimet syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Viikot ovat maksullisia, ja maksulla katetaan kohteen ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia. Tärkeimmät motiivit lammaspaimenviikoille lähtemiseen ovat lampaiden hoivaaminen ja kaipuu luonnon rauhaan.

Vuosittain tuhansia ihmisiä houkutteleva Lammaspaimenviikot on ainutlaatuinen tapa toteuttaa maiseman hoitoa ja suojelua. Viikko on yhdistelmä luonnonsuojelua ja -hoitoa, luonto- ja maisemasuhteen syntymistä sekä elämyslomaa parhaimmillaan. Tänä vuonna hakemuksia tuli yli 4 000. Onnekkaat paimenet valitaan helmikuun loppuun mennessä arvalla.

Ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä kertoo, että Suomen hakemus on jo saanut ilahtuneen vastaanoton Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen piirissä. Eri maiden ehdokkaat arvioidaan kevään kuluessa. Hän on vakuuttunut, että Lammaspaimenviikot jää joka tapauksessa pysyvästi esille kansainvälisenä esimerkkinä onnistuneesta maisemanhoidon hankkeesta.

Euroopan neuvoston maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, johon Suomi liittyi vuonna 2006.

Lähde: Ympäristöministeriö

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä