14.12.16

Afrikkalaisen sikarutto rajoittaa villisikojen ja sikojen ulkotarhausta

Ministeriö valmistelee tehostettuja toimia Suomen lähialueilla hälyttävästi levinneen afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi.

Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee tehostettuja toimia Suomen lähialueilla hälyttävästi levinneen afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi. Ulkotarhausta tullaan rajoittamaan, villisikakantaa vähennetään tuntuvasti ja rajanylityspaikoilla asiasta tiedotetaan näyttävästi.

Rajoitusten tarkoituksena on suojata Itä-Suomessa olevia sikatiloja ja villisikatarhoja Venäjän puolelta uhkaavilta tartunnoilta. Harkinnassa on kaikkien riskialueen sikojen määrääminen sisätiloihin tai vaihtoehtoisesti kaksoisaitaukset ulkotarhoille kosketusyhteyden välttämiseksi luonnonvaraisten villisikojen kanssa. Määräykset koskisivat arviolta joitakin kymmeniä villisikatarhoja tai sikatiloja.

Ministeri Kimmo Tiilikainen kertoo, että vastaavanlaiset rajoitukset ovat jo nyt voimassa Virossa.

Villisikakanta puoleen

Merkittävin toimenpide olisi kuitenkin villisikakannan vähentäminen puoleen eli noin 500−600 yksilöön. Tähänastisista toimenpiteistä huolimatta Suomen villisikakanta on jatkanut kasvuaan. Erityisen varovainen tulee olla villisikojen talviruokinnan suhteen ja ruokintaa tulee käyttää ainoastaan metsästystarkoituksessa. Ministeriö suunnittelee lisähelpotuksia pyyntiä koskeviin säädöksiin ja kannan koon seurantaan.

Näkyvää tiedotusta

Afrikkalaisen sikaruton oireista, leviämistavoista ja torjuntakeinoista on jaettu epidemian myötä runsaasti tietoa eläinlääkäreille, tuottajille, metsästäjille sekä tulliviranomaisille ja laivayhtiöille. Suuri riski on edelleen, että tauti kulkeutuisi Suomeen epidemia-alueella sikatiloilla käyneiden metsästäjien tai jopa tavallisten matkustajien ostosten tai varusteiden mukana.

Tiilikaisen mukaan afrikkalaisen sikaruton uhka ei tule häviämään lähivuosina. Hän panottaa, että nyt viimeistään on korkea aika saada tieto näkyvästi esille myös rajanylityspaikoille. Huolellisella toiminnalla ja asian jatkuvalla esillä pitämisellä taudilta voidaan vielä välttyä.

Avainasemassa sikaruton torjunnassa on tuottajien ja elintarviketeollisuuden omavalvonta. Tuottajan tulee päättää keitä tilalleen päästää ja minkälaisia hygieniatoimenpiteitä kävijöiltä edellyttää. Ruokajätteen syöttö sioille on koko EU:ssa kiellettyä myös muidenkin tautien kuin afrikkalaisen sikaruton takia.

Lähde:MMM

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja