Metsästettyjen villisikojen afrikkalaisen sikaruton tutkimuksiin muutoksia

Ruokavirasto pyytää yhä lähettämään virusnäytteitä metsästetyistä villisioista. Jatkossa se ei kuitenkaan enää lähetä metsästetyistä villisioista tutkimustodistuksia, eikä näytepalkkiota voi vaihtaa trikiinitutkimukseen.
Afrikkalaisen sikaruton mahdollista leviämistä Suomeen seurataan luonnonvaraisista villisioista tutkittavien näytteiden avulla. Ruokavirasto muistuttaa tiedotteessaan, että kaikista kuolleena tai sairaana löydetyistä villisioista tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille mahdollisimman pian. Näin tauti voidaan havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen ja minisikojen vaarallinen virustauti, jota ei ole koskaan todettu Suomessa. Uhka sen leviämiseen on kuitenkin suuri. Tautia esiintyy Ruokaviraston mukaan naapurimaissamme ja laajalti Keski-, Itä- ja Etelä-Euroopassa.
Tauti ei tartu ihmiseen.
Metsästettyjen villisikojen tutkimustulosten ilmoituskäytännöt muuttuvat
1.1.2025 alkaen Ruokavirasto ei enää lähetä afrikkalaisen sikaruton varalta tutkittujen metsästettyjen villisikojen virustautien kielteisiä tutkimustuloksia näytteen lähettäjälle. Virustautien tutkimustodistus ei vaikuta metsästetyn villisian lihan käyttöön elintarvikkeena.
Luonnonvaraisten villisikojen näytekertymää ja tutkimustuloksia voi seurata Ruokaviraston avoin tieto -sivuilta.
Kuolleena löydetyistä ja liikenneonnettomuudessa kuolleista villisioista otetuista näytteistä lähetetään edelleen tutkimustodistus näytteen lähettäjälle.
Palkkiot näytteistä
Afrikkalaisen sikaruton tutkimuksiin lähetetyistä villisikojen näytteistä maksetaan näytteiden lähettäjälle palkkio. Palkkion on ennen voinut vaihtaa myös maksuttomaan trikiinitutkimukseen. Vuoden 2025 alussa tämä mahdollisuus loppuu.
Ruokavirasto maksaa metsästäjälle tai metsästysseuralle palkkiona 40 euroa yhdestä metsästetystä villisiasta lähetetyistä näytteistä. Metsästetystä naarasvillisioista maksetaan 60 euron lisäpalkkio, jos näytelähetyksessä on mukana pala kohtua.
Kuolleena löydetyistä, sairaista tai kolarissa kuolleista villisioista ilmoittamisesta Ruokavirasto maksaa ilmoittajalle 100 euron palkkion. Suomen Sikayrittäjät ry maksaa metsästysseuroille toiminta-avustusta niistä metsästetyistä villisioista, joista on lähetetty näytteet Ruokavirastoon afrikkalaisen sikaruton tutkimuksiin.
Tutustu Ruokaviraston ohjeistukseen näytteiden lähettämisestä ja palkkioiden laskuttamisesta.
Trikiininäyte kannattaa tutkituttaa
Ruokavirasto suosittelee ottamaan villisian lihasta trikiininäytteen ja odottamaan tulosta ennen lihan syömistä. Jos villisian lihaa luovutetaan tai myydään metsästäjän oman talouden ulkopuolelle, on tässäkin tapauksessa ensin tutkittava trikiinien esiintyminen ja odotettava trikiinitutkimustuloksen valmistumista.
Näytteet tulee lähettää trikiininäytteitä tutkivaan Ruokaviraston hyväksymään laboratorioon tai maksulliseen, 140,48 euron hintaiseen, tutkimukseen Ruokavirastoon.
Lähde: Ruokavirasto (Koko tiedote täällä.)
Kommentit