Olet täällä

Onnistumisen iloa Milkkiveissä

Milkkivei Oy:llä on Kiuruvedellä kolmen robotin karja ja 12 059 maitokilon keskituotos viime vuodelta. Viiden osakkaan yhtiössä näkyy tekemisen meininki. 

Vuonna 2013 rakennetun pihaton keskituotos nousi ensimmäisenä täytenä tuotosvuotena pohjakarjojen noin 10 000 kilosta 11 500 kiloon. Heti seuraavana vuonna ylittyi 12 000 kilon raja. ”Eläinaines, hyvät olot ja tasainen ruokinta”, listaa Ulla Kauhanen tuotoksen nousun taustoja. ”Osaaminen, ammattitaito ja tiimityö,”, lisää nautatilojen asiantuntijamyyjä Kari Kyllönen Kiuruveden Hankkijalta.

Säilörehulla tuotosta

Milkkivei Oy on pitänyt korjuuketjun omissa käsissä saadakseen rehun optimiajassa. Sulavuustavoite rehulle on 690:n D-arvo ja valkuaisprosentille 15. Yhtiöllä on oma noukinvaunu ja urakoitsijalla toinen. Osa sadosta tehdään paaleiksi. ”Niitto mukaan lukien rehualan saa siiloon 2,5 päivässä. Silloin ajetaan, nukutaan pari tuntia ja taas ajetaan”, hymyilee Matti Kauhanen.

Ruokintasuunnitelman Milkkivei tekee ProAgrian kanssa. Viime kesän rehujen hyvää sulavuutta tasattiin paalirehulla. ”Niin päin se on helpompaa. Vuoden 2015 rehuissa oli täydentämistä, eivätkä ensikot silti jaksaneet syödä apetta tarpeeksi, toteaa Ulla Kauhanen.

Auto-Krossista termiinisopimus

Yhteistyö Hankkijan kanssa on sujunut hyvin. Milkkivei kilpailuttaa rehunsa, mutta toistaiseksi hinta-laatusuhde on pysynyt sopivana. Robottirehuna on Auto-Krossi 2, jota pihatossa menee päivässä noin 650 kiloa. Keskimäärinen annos lehmää kohti on neljä kiloa. Poikimisen jälkeen annetaan vähän aikaa nestemäistä energiarehua.

Milkkiveillä on Auto-Krossista nyt ensimmäinen termiinisopimus. Termiinikaupassa asiakas lukitsee rehumäärän ja sen hinnan parhaaksi katsomallaan hetkellä. Hankkijan Kari Kyllösen mukaan termiinisopimukset ovat nautarehuissa koko ajan yleistyneet. ”Termiinisopimus antaa asiakkaalle raaka-aineiden markkinaennusteisiin perustuvan kiinteän hintatiedon rehulle. Niin tila voi budjetoida pitkäjänteisesti”, sanoo hän.

Lue koko artikkeli tästä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä