15.01.25

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin seurantaan kehitteillä uusi järjestelmä

Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa Animal Welfare Verification System -hankkeessa luodaan tuotantoeläinten hyvinvoinnin todentamiseen tieteeseen pohjautuva arviointijärjestelmä koko toimialan käyttöön.

Luonnonvarakeskus (Luke) kehittää uutta tuotantoeläinten hyvinvoinnin todentamisjärjestelmää yhdessä elintarvikealan, digitaalisten palvelujen ja datan hyödyntämisen sekä tuotantoeläinten parissa toimivien yritysten kanssa. Uudessa hankkeessa rakennetaan järjestelmä, jossa arviointikriteerit päivittyvät esimerkiksi uuden tutkimustiedon ja EU-säädösten mukaisesti.

Tällä hetkellä Suomessa nautojen hyvinvointia arvioidaan Welfare Quality -protokollalla ja kansallisella nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmä Nasevalla, joka kattaa yli 90 prosenttia Suomen lypsy- ja lihakarjoista.

”Naseva on ennen kaikkea terveydenhuollon apuväline, ja vaikka WQ-protokolla on tarkka ja tieteellisesti perusteltu, sen toteuttaminen on työlästä ja laskenta vaikeaselkoista. Se ei myöskään kata kaikkia eläinryhmiä eikä arviointimenetelmää ole aktiivisesti kehitetty sen julkaisemisen jälkeen”, hankkeen vetäjä Lilli Frondelius Lukelta sanoo.

Hän arvioi, että nykyisillä arviointimenetelmillä ei myöskään saada tuotettua kuluttajaviestinnän tarpeisiin sopivaa tietoa nautojen hyvinvoinnista. Uusi, yhtenäinen arviointijärjestelmä olisi keino parantaa kuluttajaviestinnän luotettavuutta.

Frondelius kertoo, että myös EU-tasolla on tavoitteena tuottaa entistä yhdenmukaisempaa eläinten hyvinvointitietoa.

Hyvinvoinnista tarvitaan yhteinen määritelmä

Jotta yhtenäinen arviointijärjestelmä voidaan tehdä, tarvitaan myös yhteinen ymmärrys siitä, mitä hyvinvoinnilla tarkoitetaan.

”Eläinten hyvinvointi ja sen arviointi ymmärretään eri tavoilla. Yhtenäisen arviointimenetelmän edellytys on, että kaikki osapuolet ymmärtävät, mistä hyvinvoinnissa ja sen arvioinnissa on kyse”, Frondelius sanoo.

Esimerkiksi tieteellisesti tarkasteltuna hyvinvointi tarkoittaa eläimen yksilöllistä kokemusta sen psyykkisestä ja fyysisestä tilasta suhteessa ympäristöönsä.

Konenäkö täydentämään tila-auditointeja?

Hyvinvoinnin arvioinnista tilatasolla tekee Luken mukaan haastavaa se, että eläimiä arvioidaan ryhmissä. Frondelius nostaa esiin myös sen, että auditointikäynti antaa aina tilannekuvan senhetkisestä tilanteesta.

”Yhtenä hankkeen tavoitteena selvitämme, miten hyvinvoinnin arviointiin voidaan yhdistää esimerkiksi konenäön tuottamaa jatkuvaa dataa tila-auditointien ja tiloilta jo rutiininomaisesti kerättävän datan lisäksi. Haluamme realistisen ja kannustavan järjestelmän, jonka tuottamasta tiedosta voidaan viestiä kuluttajille ymmärrettävästi. Eläinten hyvinvoinnin lisääminen ja todentaminen tukevat myös vientitavoitteita”, Frondelius sanoo.

Kolmivuotisen hankkeen yrityskumppaneita ovat Atria Suomi Oy, DeLaval Oy, Digia Finland Oy, Eläinten terveys ETT ry, Faba osk, GS1 Finland Oy, HKFoods Finland Oy ja Valio Oy.

Lähde: Luonnonvarakeskus (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja