Olet täällä

Uusi tutkimus suosittaa umpilehmille E-vitamiinia

E-vitamiinin tunnetaan hyvin vaikuttavan eläimen vastustuskykyyn ja jälkeisten jäämiseen. Uusi tutkimus Journal Of Dairy Sciencessa (Pontes ym. 2015 JDS Vol 98 NR 4 p.2437) vahvistaa käsitystä entisestään. Käännöksenä tutkimuksen johtopäätöksistä: Viimeisten tiineyskuukausien aikana alle 500 mg päivittäinen E-vitamiini annos lehmillä vaikuttaa poikimisen jälkeiseen terveyteen ja hedelmällisyyteen. Kokeessa E-vitamiinilisä (injektiona) vähensi jälkeisten jäämistä, lehmien kuolleisuutta 200 pv poikimisesta ja paransi hedelmällisyyttä.

Suomalaisten ruokintasuositusten mukaan 15 mg/kg ka E-vitamiinia riittäisi umpilehmien ruokinnassa, jolloin eläimen syönnistä riippuen E-vitamiinin kokonaissaanti jää umpilehmillä vain 150-220 mg/päivä. Käytännön ruokintakokemusten, viimeisten tutkimusten ja terveystilanteen valossa tälle suositukselle olisi päivittämisen paikka. Jos siis varastosta löytyy E-vitamiinia, niin sitä ehdottomasti kannattaa tutkimuksen valossa etenkin suosia umpilehmillä viimeistään 3 viikkoa ennen poikimista. Seleenin tarve on viime aikoina puhuttanut paljon, mutta ottaen huomioon seleenin ja E-vitamiinin yhteisen toiminnan elimistössä ei tulisi unohtaa tärkeää E-vitamiinia.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä