Olet täällä

Tanskassa kivennäinen ei ole vain kivennäinen

Tanskassa kivennäinen ei ole vain kivennäinen

Kesäkuun alussa kävimme neljän Sopiva-asiantuntijan kanssa haistelemassa kivennäisruokinnan uusia tuulia Vilomixillä Tanskassa. Vilomix valmistaa 40% Tanskan nautakivennäisistä. 90% kivennäisistä valmistetaan tilakohtaisina kivennäisinä, kuten meillä Suomessa Sopivat.

Pitkään jatkunut tiukka kilpailu Euroopan maidontuotannossa on ajanut tanskalaiset tuottajat laskemaan tarkkaan, mikä todella on kannattavaa. Tanska onkin noussut mallimaaksi siinä, kuinka minimoida tuotantokustannusta tuotettua maitokiloa kohden. Tuottaja miettii huolellisesti, mikä investointi on tärkeä. Myös kivennäisen ostaminen on investointi, joka suunnitellaan tarkasti oman tilan tarpeiden mukaan. Kivennäisistä ja vitamiineista ostetaan vain sitä, mitä karja tarvitsee ja muista rehuista ei saada. Termiinisopimuksilla lukitaan kivennäisen hinta  suunnittelujakson ajaksi.

Tanskassa tyypillinen karjakoko on 150 lypsylehmää. Lehmät ruokitaan seosrehulla, joka koostuu maissi- ja nurmisäilörehusta, viljasta, valkuaiskomponentista sekä kivennäisestä. Kaikki lypsävät saavat samaa seosta. Nuorkarjalle ja ummessaoleville tehdään oma seos. Väkirehutäydennystä annetaan robotilta ja kioskeilta. Valkuais- ja energiarehut eivät yleensä sisällä ollenkaan kivennäisiä tai vitamiineja, vaan kaikki kivennäistäydennys tulee seokseen lisättävästä jauhemaisesta kivennäisestä. Tämän takia oikein suunniteltu kivennäinen on erityisen tärkeä tekijä eläinten terveyden ja hedelmällisyyden kannalta. Kivennäinen ei ole vain kivennäinen vaan se on ruokinnan lisäarvotuote.

Tanskassa kivennäisruokintaan tutustui Suomen Rehun Sopiva-rehujen kehityspäällikkö Kirsi Niemelä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä