Olet täällä

Kouluttaisitko lehmiäsi?

Ensiajatuksella lehmien kouluttaminen kuulostaa suurelta määrältä työtä ilman näkyvää palkkaa. Asiaa tarkemmin pohdittuna voi kuitenkin todeta pienten asioiden oikea-aikaisen tekemisen olevan hyvinkin tuottavaa.

Ruokintaa tutkivana sitä useasti lukkiutuu ajattelemaan lehmää vain märehtijänä sen erityispiirteineen. Kaikista pitkistä jalostustavoiteohjelmista huolimatta lehmä on kuitenkin ennen kaikkea saaliseläin, jolle pelko on kovin luontainen tapa reagoida.

Mitä pelko sitten haittaa? Esimerkiksi lypsyllä pelkäävän lehmän oksitosiinin eritys häiriintyy, eikä se pysty tuottamaan potentiaalinsa mukaan. Hiehon kannalta nähtynä esimerkiksi lypsyrobotissa on paljon pelon kohteita, kuten vesisuihku, liikkuvia telineitä ja letkuja sekä vain yksi palkinto: rehu, johon pääsee vain laskemalla pään alas ja rentoutumalla. Pelkäävä eläin myöskään harvoin kulkee lypsylle muuten kuin erikseen haettuna.

Tuire Kaimion ProAgria Maitovalmennuksessa pitämän luennon mukaan lehmän muisti on pitkä ja sen varmasti jokainen lehmän omistaja voi allekirjoittaa. Paras aika opettaa hiehoa Kaimion mukaan on juuri vieroituksen jälkeen. Silloin se olisi helppo totuttaa mm. erilaisiin välineisiin, jotka hyörivät sen mahan alla sekä kulkemaan ohjatusti.

Nauta oppii joka hetki, joten pienillä arjen käytännöillä on väliä eikä niinkään koulutustuokiolla. Erityisen valaisevaa oli kuulla Kaimion esityksessä, että lehmä oppii helposti kulkemaan kohti tiettyä esinettä/kohdetta. Lehmällä on luontainen tarve koskettaa kaikkea turvallaan. Klassisen ehdollistumisen kautta lehmä voidaan opettaa kulkemaan tiettyä esinettä kohden tavoitteenaan kosketta sitä turvalla. Tätä voidaan hyödyntää lehmien kuljettamisessa. Lehmä joka osaa seurata kohdetta, seuraa sitä myös robotille tai melkein mihin vain hieman pelottavampaankin kohteeseen rennosti ja mukisematta rehupalkintoaan odottaen.

Jos edes yksi johtava yksilö lehmälaumassa osaa kulkea ohjatusti, helpottaa se esimerkiksi karjan siirtoa laitumella tai osastosta toiseen. Kerran kunnolla opitut asiat hieho kyllä muistaa, tosin se muistaa paljon muutakin mitä ei ole tarkoituksella opetettu. Siinä on haastetta jokaiselle eläinten hoitajalle.

Kirjoittaja on Suomen Rehun naudanrehujen tuotepäällikkö Milla Frantzi. Tankkaa lisää ruokintatietoutta Suomen Rehun asiantuntijoiden blogeista.

Otsikko: 
Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä