Olet täällä

IFE-arvo tuo tehoa pötsiin

Olisi kätevää, jos lehmän kyljessä olisi pötsin kierroslukumittari. Sen avulla voisi lisätä kierroksia laiskasti puksuttavaan pötsiin ja ruuvata maitohanoja isommalle. Tai hillitä hieman vauhtia, jos kierroksia on jo liikaa ja ylikuumeneminen uhkaa.

On rehuja, joiden käyminen kiihtyy nollasta sataan minuuteissa, toiset hajoavat tasaisen hitaasti, ja kolmannesta pötsimikrobit eivät saa irti juuri mitään. Vaatii taitoa koota näistä yhdistelmä, jonka käymisnopeus on kapealla optimialueella - siinä, missä pötsin käymiskoneisto on tehokkaimmillaan.

Pötsin kannalta kaikki kuitu ei ole samanlaista, eikä kaikki tärkkelys. Vehnän ja maissin tärkkelys käyttäytyvät pötsissä aivan eri tavalla: maissin tärkkelyksestä hajoaa 9 % tunnissa, vehnällä 60 % ja ohralla 40 %. Hajoamisnopeuteen vaikuttaa myös olomuoto: onko vilja karkeaa litistettä vai hienoksi jauhettua?

Rehuarvojärjestelmämme ei kerro paljoakaan rehujen vaikutuksesta pötsiin. Tällaisilla asioilla ei ole numeroarvoja, ne vain pitää tietää. Silti virheet tai nopeat muutokset voivat olla märehtijälle kohtalokkaita.

IFE-arvo on uusi keino mitata kotoisten rehujen ja eri rehuyhdistelmien käymisnopeutta ja toimivuutta pötsissä. Lähtökohtana on aina säilörehun analyysitieto ja säilörehun täydentäminen tehokkaalla ja turvallisella tavalla. IFE tuo mitattavaan muotoon tutkimustietoa, joka tähän saakka on pitkälti ollut kokemuksen varassa.

Oikealla kierrosluvulla moottorin vääntö ja teho ovat parhaimmillaan. Samoin oikealla IFE-arvolla pötsi toimii tehokkaimmin, lehmä syö ja märehtii eniten, ja maitotuotos ja maidon pitoisuudet ovat korkeimmillaan.

IFE on ranskaa, indice de fermentation. Oikeita IFE-arvoja ja hyvää ruokahalua kaikille lehmille - Bon Appétit!

Kirjoittaja on Suomen Rehun naudanrehujen kehityspäällikkö Pirjo Hissa.

Lue lisää IFE:stä ja tutustu esitteeseen.

Tankkaa ruokintatietoa Suomen Rehun asiantuntijoiden blogeista.

Otsikko: 
Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä