Olet täällä

Päivä, jolloin IFE astui elämääni

Minua on aina kiehtonut pötsi ja pötsin toiminta. Kuinka lehmä säätelee syöntiään? Millä nopeudelle rehu virtaa pötsistä? Miten eri rehuaineet käyttäytyvät pötsissä? Entä erilaisina yhdistelminä? Mistä tiedän, että pötsi toimii täydellä teholla?

Viimeisimpään kysymykseen löytyi vastaus tänä syksynä, kun Suomen Rehun ruokinnansuunnittelu astui uudelle, kirkkaammalle, tasolle. Vanhojen tuttujen ruokinnan toimivuutta kuvaavien mittareiden rinnalle tuli IFE-arvo. IFE-arvo kuvaa kotoisten rehujen ja eri rehuyhdistelmien käymisnopeutta ja toimivuutta pötsissä, mitattavassa muodossa.

Seosruokintaa suunnitellessa IFE-arvon avulla osataan valita seoksen nurmisäilörehuille oikeat kumppanit. On tärkeää, että nauta pystyy hyödyntämään kaikki rehuseoksessa tarjotut ravintoaineet. Näin minimoidaan ravintoainehävikki ja maksimoidaan rehujen hyödynnysaste. IFE-arvo auttaa löytämään oikeat annostasot eri viljoille sekä valitsemaan oikeanlaiset komponentit eri säilörehujen kanssa. Koko rehuseoksen sulavuus pötsissä on hyvä ja pötsi muokkaa sinne tulevat ravintoaineet täydellä teholla. Jos seoksen IFE-arvo on pötsin toiminnan kannalta uhkaavan korkea, voidaan ruokinta tasapainottaa helposti tuunaamalla kivennäinen IFE+ lisävarusteella tai lisämäällä seosrehuvaunuun Sulava Progut Buffer annos.

Miten IFE muutti sinun elämääsi?

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä