31.05.16

Katsaus eurooppalaiseen maidontuotantoon

Euroopassa kärsitään maidon ylituotannosta ja alhaisesta hinnasta. Maidontuotannon odotetaan lisääntyvän 1,6 prosenttia tänä vuonna.

Euroopassa kärsitään maidon ylituotannosta ja alhaisesta hinnasta. Maidontuotannon odotetaan lisääntyvän 1,6 prosenttia tänä vuonna.

Iso-Britannia tuotti maaliskuussa prosentin vähemmän maitoa kuin viime vuonna samaan aikaan. Italiassa yli 15 000 maitotilaa on lopettanut maidontuotannon maitokiintiöjärjestelmän poistuttua. Irlannissa puolestaan helmikuun 2016 maitotuotos oli 32,2 prosenttia suurempi kuin tammikuussa. Hollannissa maitotilat toimittivat 22 prosenttia enemmän maitoa helmikuussa 2016 kuin vuotta aiemmin.

Hollannissa on vasikoista ylitarjontaa. Maahan on tuotu tänä vuonna ennätysvähän vasikoita. Pieniä vasikoita on jopa jouduttu lopettamaan, kun niille ei ole ollut kysyntää jatkokasvatukseen edes ilmaiseksi.

Laidunnusta pidetään tärkeänä

Hollannissa lehmät laiduntavat yhä enemmän. Laiduntavien tilojen määrä on kääntynyt kasvuun Hollannissa vuonna 2015.

Saksassa puolestaan aiotaan kieltää nautojen pitäminen kytkettynä ympäri vuoden. Kiellolle kaavaillaan 12 vuoden siirtymäaikaa. Saksassa arvioidaan olevan noin 11 000 parsinavettaa, joissa naudat ovat kytkettynä joko osan ajasta tai vuoden ympäri.

Biokaasun tuotantoa halutaan lisätä

Vaikka Saksassa biokaasun tuotanto on yleistä, maan suurin meijeriosuuskunta DMK on poistanut biokaasulaitoksen käytöstä yhdessä tuotantolaitoksessaan. Verkkovirran käyttö on osoittautunut yritykselle biokaasua edullisemmaksi.

Hollannissa on liikaa lantaa, joten Royal FrislandCampina-osuuskunta aikoo edistää lannan käyttöä maatiloilla. RFC:n tavoitteena on, että tuhat maitotilaa käyttäisi maatilamittakaavan biokaasulaitteistoja. Osuuskunta ei kuitenkaan itse investoi lannan käsittelyyn, vaan se jää maitoyrittäjien tehtäväksi.

Lähde: Käytännön Maamies

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja