Olet täällä

Raisioagron innovaatio kertoo maidon todellisen tuoton

Raisioagro on kehittänyt innovaation, joka mittaa ensimmäisenä maailmassa maidon todellisen taloudellisen tuoton. Uuden kannattavuusmittarin nimi on Eurokorjattu maito eli €KM®.

Perinteisesti lehmien maitotuotoksia on vertailtu energiakorjattuna maitona eli EKM:nä. Tämä on biologinen mittari, joka ottaa huomioon maidon rasva- ja valkuaispitoisuuden niiden sisältämän energiamäärän kautta. Energian tarvenormit lasketaan energiakorjatun maidon pohjalta. EKM ei kuitenkaan ole hyvä taloudellinen mittari, sillä se ei kerro, paljonko tuottaja saa maitotiliä.

– Päivittäinen keskimaito ei vielä kerro, mikä on maidosta saatava tulo. Maidon pitoisuudet vaikuttavat maidon hintaan ja siksi pitää ensin laskea, mikä on kyseisellä maitomäärällä maidon tilityshinta. Tuottajien on helpompi vertailla eri ruokintaa ja lehmäyksilöitä, jos yhden tunnusluvun kautta nähdään heti lehmän tai karjan tuotoksen taloudellinen arvo, Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma iloitsee.

 

€KM® kertoo totuuden

Raisioagron kehittämä uusi mittari eurokorjattu maito, €KM®, kertoo maitomäärän, joka on suhteutettu pitoisuuksien todelliseen taloudelliseen arvoon. €KM® helpottaa vertaamaan eri lehmien, eri tilojen sekä eri ruokintojen todellista kannattavuutta. Kun keskimaitoa verrataan rehukustannuksiin, saatetaan joutua väärille jäljille. Taloudellisesti oikea tapa on vertailla eurokorjattua maitoa.

Esimerkiksi meillä on kaksi tilaa, joista tilalla A keskimaito on 32 kiloa, rasvapitoisuus 4,6 % ja valkuainen 3,6 %. Toisella tilalla B keskimaito on 36 kiloa, rasvapitoisuus on 4,0 % ja valkuainen 3,0 %. Kun tilojen luvut muutetaan energiakorjatuksi maidoksi (EKM) biologisen mittarin mukaan, molemmilla tiloilla on lähes sama tuotos. Tilalla A energiakorjattumaito on 34,8 ja tilalla B se on 34,9.

Tämä ei vielä kerro, kumpi tila saa suuremman maitotilin. Kun laskentaan lisätään Raisioagron eurokorjattumaito €KM®, totuus paljastuu. Tila A tuottaa €KM:ää keskimäärin 34,61 kg ja tila B vain 33,07 kg. 35 sentin maidon hinnalla tila A saa 12,11 € maitotuottoa päivässä lehmää kohden, tila B 11,57. Sadan lehmän karjassa vuosittainen ero A:n hyväksi kasvaa lähes 20 000 euroon.

– Maitotilan tärkein kannattavuuden tunnusluku on maitotuotto, josta on vähennetty rehukustannus. Koska tilojen energiakorjattu maitotuotos EKM oli lähes sama, energiantarpeessa ei ole juurikaan eroa. Uusi mittari €KM® auttaa tiloja seuraamaan ruokinnan kannattavuutta entistä paremmin, Holma päättää.

Raisioagron tutkimusjohtaja Ilmo Aronen sekä naudanrehujen kehityspäällikkö Merja Holma kertovat, että uusi mittari €KM tulee myös Tuotostutka-lypsyrobottiseurannan uudeksi seurattavaksi parametriksi.

Lue lisää Eurokorjatusta maidosta tai kysy lisää Raisioagron asiakkuusvastaavilta.

 

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä