Olet täällä

Olki kelpaa lehmien kuitulähteeksi

Kuiva ja kuuma kesä näkyy suomalaisten peltojen sadoissa. Viljasato on pienempi kuin vuosiin. Säilörehusta tuli osassa maata vaatimaton sato, joten karkearehun kuidusta voi tulla paikoin puutetta. Nyt kannattaa kerätä kaikki oljetkin talteen, sillä olkikin kelpaa lehmien kuitulähteeksi. Uusia kuiturehuja on myös tuotu markkinoille.

Kesän poikkeuksellisen pitkä hellekausi aiheuttaa päänvaivaa suomalaiselle maanviljelylle. Kuiva ja kuuma kesä näkyy  sadoissa. Viljan kasvu tyrehtyi alkukesän kuivuuteen. Säilörehusta tuli osassa maata vaatimaton sato, joten karkearehun kuidusta voi tulla paikoin puutetta.

– Puintien jälkeen oljet kannattaa korjata talteen, mikäli korren kasvu ei tyrehtynyt kuivuuteen. Lehmillekin olki on käyttökelpoinen kuitulähde, jos karkearehua on niukasti. Osa tiloista on korjannut viljan jo kokoviljasäilörehuna. Väkirehun osuutta voidaan nostaa, kun kuidun saanti varmistetaan, Raisioagron kehityspäällikkö Merja Holma sanoo.

Mikäli puintiaika on sateinen ja sade kiusaa oljen korjaamista, vaihtoehto on korjata olki kosteana ajosilppurilla laakasiiloon kuten säilörehu. Märkäkin olkisilppu säilyy hapon kanssa. Kuivaa olkisilppua voi säilöä esimerkiksi propionihapolla tai Safesilillä.

– Hapotettu, silputtu olkiseos tuoksuu raikkaalle vielä talven jälkeenkin ja lyhyt silppu pysyy tasaisena appeessa. Se on kätevä tapa saada oljet lehmien ruokintaan, Holma toteaa.

Kuitua voi korvata juurikasleikkeellä lehmien ruokinnassa

Lehmien aperuokinnassa kuitua voidaan korvata esimerkiksi rakeisella kuivalla juurikasleikkeellä. Leikkeen rae pehmenee, kun se lisätään veden kanssa apevaunuun jo edellisenä iltana. Leikkeen kuitu on hyvin sulavaa, joten se sopii myös korkeatuottoisten lehmien kuitulähteeksi. Lisätietoja leikkeestä ja sen hankkimisesta saa kätevästi Raisioagron edustajilta.

Lehmien erillisruokintaan on kehitetty leikkeen ja täysrehun seos, jossa on kolmannes leikettä ja kaksi kolmannesta täysrehua. Väkirehuannosta voidaan tarvittaessa nostaa Raisioagron Opti Kuitu 17 -rehun avulla jopa 30 prosenttia. Näin säästetään säilörehua.

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä