Olet täällä

Helteet ovat heikentäneet mustikkasatoa, puolukan pölytys on onnistunut hyvin

Havaintometsien raaoista mustikoista hieman yli 60 prosenttia on päässyt kypsiksi marjoiksi saakka, kun pitkäaikainen keskiarvo on yli 80 prosenttia.

– Kuivuus on verottanut selvästi mustikkasatoa. Kuivuus pienentää myös kypsän mustikan kokoa, joten täydet mustikkasangot ovat monin paikoin työn takana tänä vuonna, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Rainer Peltola.

Mustikkasatoa kutistaneet helteet hellivät puolukan pölyttäjiä

Puolukka on nyt raakilevaiheessa koko Suomessa. Puolukan pölytys on onnistunut tähänastisten havaintojen perusteella erinomaisesti. Havaintometsissä jopa yli 90 prosenttia puolukan kukista on hedelmöittynyt, kun pitkäaikainen keskimääräinen pölytystulos puolukalla on hieman yli 60 prosenttia.

– Näyttää siltä, että mustikkasatoa heikentäneet helteet ovat olleet erittäin otollisia puolukkaa pölyttävien hyönteisten aktiivisuudelle. Puolukka myös kestää kuivuutta mustikkaa paremmin, joten puolukkasadosta voi tulla hyväkin, Peltola kertoo.

Suomuurainta eli hillaa poimitaan nyt eteläisen ja osittain keskisen Lapin alueella. Suomuurain kukki runsaana, mutta pölytystulos jäi keskinkertaiseksi ja raakileiksi päätyi kukista vain noin neljännes. Myös helteet ovat jonkin verran verottaneet suomuurainsatoa, joka jää keskinkertaiseksi.

– Itäisen Suomen kuivimmilla hillasoilla sato on jäänyt heikoksi. Kuivuus on paikoitellen heikentänyt myös suomuuraimen laatua, Peltola toteaa.

Marjahavainnot.fi

Luken ja Suomen 4H-liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkui vuonna 2021. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään, joka löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi

Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät täältä.

Lähde: luke.fi

Otsikko: 

Kommentit

Anonymous

Kyllä on mustikan hinnoittelu torissa aivan metsässä. Joku myy ämpärillistä mustikkaa 40€ ja kun tietää, että sen poimimiseen ja puhdistamiseen menee ajoineen lähes päivä, niin kyllä ilmaiseksi menee. Täällä päin mustikkaa ei juurikaan edes ole. Kyllä poimijoiden pitäisi ymmärtää ottaa palkka kovasta työstä, sillä sitä se on.

Samankaltaista sisältöä