13.09.18

Metsätalouden hyvä kannattavuus vuonna 2017 näkyi myös metsänomistajien tilipussissa

Yksityismetsätalouden liiketulos nousi 126 euroon hehtaarilta, koska hakkuut yksityismetsistä lisääntyivät ja pystykauppahinnat paranivat sekä investoinnit vähenivät.

Metsäteollisuuden hyvä suhdanne näkyi myös yksityismetsätalouden kannattavuudessa vuonna 2017, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa.

Yksityismetsätalouden liiketulos nousi 126 euroon hehtaarilta, koska hakkuut yksityismetsistä lisääntyivät ja pystykauppahinnat paranivat sekä investoinnit vähenivät.

Tulos oli kaikkiaan 1 682 miljoonaa euroa, ja kasvua edellisvuodesta oli seitsemän prosenttia. Kymmenen edeltäneen vuoden keskiarvo ylitettiin 17 prosentilla, vaikka huippuvuodesta 2007 jäätiin selvästi jälkeen.

Yksityismetsien liiketulos lasketaan vähentämällä kantorahatuloista ja tuista puuntuotannon investoinnit ja arvioidut hallinto- ynnä muut kulut.

Etelä-Suomessa liiketulos yli kolme kertaa suurempi kuin Pohjois-Suomessa

Etelä-Suomessa yksityismetsätalouden liiketulos oli keskimäärin 165 euroa hehtaarilta. Paras tulos oli Kanta-Hämeessä, 245 euroa hehtaarilta. Pohjois-Suomessa eli Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnissa tulos oli keskimäärin 49 euroa hehtaarilta.

Etelä-Suomessa tulos

parani kuusi prosenttia puunmyyntitulojen lisääntymisen takia. Pohjois-Suomessa nousu oli yli 16 prosenttia. Siellä tuloksen nousuun vaikuttivat myös puuntuotannon investointien lasku ja tukien lisääntyminen.

”Suuret muutokset Pohjois-Suomessa selittyvät osin sillä, että tiedot työlajeista, tuista ja kokonaiskustannuksista tulevat tilastoihin eri aikaan”, Luken tutkija Esa Uotila toteaa.

Hänen mukaansa tuet tulevat tilastoon sitä mukaa kuin niitä on käytetty, mutta kustannukset tilastoidaan vasta sinä vuonna, kun hanke valmistuu.

Kantohintojen nousu paransi puuntuotannon sijoitustuottoa

Puuntuotannon sijoitustuotto oli 6,4 prosenttia vuonna 2017. Kantohintojen nousu paransi sijoitustuottoa, kantohintojen vaikutus tuottoon oli 2,1 prosenttiyksikköä. Edellisen kerran kantohintojen nousu vaikutti tuottoon selvästi positiivisesti vuonna 2010.

Puunmyyntitulot vaikuttivat sijoitustuottoon selvästi eniten, 4,0 prosenttiyksikköä. Puuston nettokasvu lisäsi tuottoa 0,8 prosenttiyksikköä ja valtion tuet 0,1 prosenttiyksikköä. Tuottoa vähensivät puuntuotannon kokonaiskustannukset 0,7 prosenttiyksiköllä. Edeltäneeseen kymmenvuotiskauteen verrattuna tuotto oli 3,9 prosenttiyksikköä suurempi.

”Ilman puun hintojen muutosta puuntuotannon tuotto pysyy vähän yli neljässä prosentissa”, Uotila kertoo.

Tässä laskelmassa puun hintojen muutos vaikuttaa pystykauppahintojen ja metsien puumäärien perusteella laskettuun omaisuuden arvoon. Hintojen vaihtelu on heitellyt kokonaistuottoa vuosien varrella enimmillään noin 25 prosenttiyksikköä ylös ja parikymmentä alas.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja