Olet täällä

Metsäsektori kovassa iskussa – sellumarkkina kantoi kolmikon hyviin tuloksiin

Lähes koko viime vuoden vahvana jatkunut sellumarkkina siivitti metsäteollisuuden toimijat huipputuloksiin. Kolmen suurimman metsäteollisuusyhtiön - UPM:n, Stora Enson ja Metsä Groupin yhteenlaskettu liikevoitto oli liki 3,7 miljardia euroa.

UPM:n liikevaihto nousi 10 483 miljoonaan euroon (+ 5 %) ja liikevoittoa se teki 1 513 miljoonaa euroa (+ 17 %). Stora Enson liikevaihto vuonna 2018 oli 10 486 miljoonaa euroa (+ 4,4 %) ja liikevoitto 1 325 miljoonaa euroa (+ 32,0 %). Metsä Groupin liikevaihto kasvoi 5 709 miljoonaan euroon (+ 13,3 %) ja liikevoitto 843 miljoonaa euroa (+ 45,1 %).

Liikevoittoprosentilla mitattuna ykkönen oli Metsä Group (14,9 %) ennen UPM:ää (14,4 %). Stora Enson liikevoittoprosentti oli niin ikään hyvällä tasolla (12,6 %).

Sijoitetun pääoman tuotot ovat kolmikolla erinomaisia - Metsä Groupilla 18,7 %, UPM:llä 14,6 % ja Stora Ensolla 12,4 %.

Sellubuumi hyytyi hieman sellun hintojen laskiessa loppuvuodesta, mutta vuodelle 2019 yhtiöt ennakoivat edelleen varsin hyviä näkymiä. UPM odottaa suotuisan kysynnän jatkuvan useimmissa sen liiketoiminnoissa, mutta kysynnän laskua UPM odottaa Communication Papers -liiketoiminta-alueelta.

Stora Enso odottaa kysynnän laskevan paperimarkkinoilla Euroopassa, mutta kasvavan muissa yhtiön tuoteryhmissä. Metsä Groupilla ennakoidaan kysynnän jatkuvan vahvana koivuvaneria lukuunottamatta.

Hyviin näkymiin kaikki kolme kuitenkin sisältävät varauksen globaalin talouskehityksen varalta. Pinna alla kuplivat kauppajännitteet voivat muuttaa maailmanlaajuista markkinatilannetta nopeastikin ja Euroopassa odotetaan Brexitin vaikutusta markkinoihin.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä