Olet täällä

Hajukoulutetut koirat haistavat aasianrunkojäärät

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo kokeilleensa hajukoulutuksen saaneita koiria aasianrunkojäärien etsinnässä. Normaalisti jäärät havaitaan ulostuloreikinä puiden rungoissa. Tällöin aikuinen jäärä on jo kuitenkin levinnyt alueella. Koirat haistavat jäärät jo ennen kuin rungon ulkopuolella näkyy niistä merkkejä.

Evira käytti kahta Pohjois-Saksasta tullutta ranskanspanielia jääräjahdissa Itä-Vantaalla. Koirat ovat saaneet hajukoulutuksen Itävallassa. Suomessa ei ole tällä hetkellä yhtään sertifioitua aasianrunkojääräkoiraa. Koirien käyttö on osoittautunut ulkomailla tehokkaaksi menetelmäksi havaita aasianrunkojääriä, mikäli koirille osoitetaan yksittäisiä puita. Metsäisellä alueella virhemahdollisuudet ovat korkeammat. Eviran tavoitteena on hyödyntää tulevaisuudessa enemmän koiria kasvintuhoojien torjunnassa.

Jäärien leviäminen ehkäistävä

Aasianrunkojäärä on vaikeasti hävitettävä kovakuoriainen, joka vahingoittaa lehtipuita. Jäärän toukat elävät rungon sisällä syöden runkoon käytäviä. Lopulta puu kuolee.  Lokakuussa 2015 Suomesta löydettiin ensimmäinen aasianrunkojääräesiintymä Vantaan Itä-Hakkilan ja Kuninkaanmäen alueelta. Jäärien leviäminen estetään kaatamalla ja hävittämällä puut laajalta alueelta.

Lähde: Evira

Kuva: Perttu Saralampi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä