04.01.17

Jalostetun siemenen käyttö kannattaa metsänviljelyssä

Metsänjalostuksella tulee olemaan merkittävä kansantaloudellinen merkitys.

Pohjoismaiset tutkimukset osoittavat yksiselitteisesti, että puun kasvu on saatu jalostuksella paranemaan huomattavasti. Myös puun laatu ja taimien elinvoimaisuus ovat kohentuneet. Tämä todettiin Tapion järjestämässä metsätiedepajassa. Tulokset kertovat selvästi, että jalostetun kylvösiemenen käyttö on kannattavaa korkeammasta hinnasta huolimatta. Näin on mahdollista saavuttaa jopa neljänneksen suurempi kasvu kuin jalostamattomalla materiaalilla.

Puuntuotannon asiantuntija Arto Koistinen Tapiosta muistuttaa, että metsänjalostuksen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat pienet verrattuna hyötyihin. Jalostus on edullinen ja ekologisesti kestävä keino lisätä puuntuotantoa, jota biotalouden kasvu edellyttää. Metsänjalostuksen ansiosta saadun lisäkasvun arvioidaan olevan jatkossa 350 miljoonaa euroa vuodessa.

Jotta metsänjalostuksen kansantaloudellinen hyöty saadaan jatkossakin käyttöön, on tutkimus-, kehitys- ja viestintätyötä vahvistettava. Tulevaisuuden haasteita tulevat olemaan muun muassa ilmastonmuutoksen ja jalostuksen yhteisvaikutus sekä tuhoihin liittyvät kysymykset.

Lähde: Tapio

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja