06.02.17

Uudistettu MELA-ohjelmisto antaa tarkemmat puuston kasvuennusteet

Nyt saatavilla aikaisempaa luotettavampaa tietoa metsien kehityksestä.

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkistanut MELA-metsäsuunnitteluohjelmiston uuden version. Se mahdollistaa puuston tarkemmat kasvuennusteet. Näiden avulla saadaan aiempaa luotettavampaa tietoa metsien kehityksestä.

MELA2016-ohjelmistossa puuston kasvuennusteita on mahdollista tarkentaa valtakunnan metsien 11. inventoinnissa mitatun kasvun perusteella laaditulla kalibrointimallilla.

Erikoistutkija Olli Salminen Lukesta kertoo, että kalibrointimallia on käytetty jo vuosia Luken omissa laskelmissa. Nyt se saadaan myös MELA-ohjelmiston käyttäjille. Malli lisää puuston kasvua etenkin ojitetuilla turvemailla sekä Pohjois-Suomen nuorissa kangasmaiden männiköissä ja lehtipuustoissa. Kasvu vähenee hieman Etelä-Suomen kangasmaiden varttuneissa kuusikoissa.

MELA2016-ohjelmistossa on lisätty myös mahdollisuus käyttää Suomen metsäkeskuksen laatimia metsätietostandardin mukaisia metsävaratietoja.

MELA on Suomen oloihin kehitetty metsätalouden analyysi- ja suunnitteluohjelmisto, jonka avulla voidaan arvioida metsien käyttömahdollisuuksia ja niitä vastaavia metsien kehitysvaihtoehtoja. Ohjelmistolla laaditut valtakunnalliset metsien hakkuumahdollisuusarviot ovat saatavilla Luken verkkosivuilta.

Lähde: Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja