Olet täällä

Digitalisaation tuulet puhaltavat suomalaismetsässä

Suomen metsistä kerätään koko ajan tarkempaa tietoa. Yhden hallituksen kärkihankkeen tavoitteena on, että metsävaratieto on entistä tarkempaa ja helpommin saatavissa vuoteen 2020 mennessä.

Veikko Iittainen Suomen metsäkeskuksesta kertoo, että tavoitteena on luoda metsään.fi –palvelusta vastaavanlainen julkinen asiointipalvelu kuin Vero.fi. Metsänomistaja löytää jatkossa yhdestä paikasta kaikki omaan tilaansa liittyvät tiedot, jotka vaikuttavat metsänhoitoon ja käyttöön.

Lisäksi palveluun tuodaan uutta tietoa esimerkiksi eri alueiden uhanalaisista lajeista ja kaavoista. Kemera-tukien sähköinen hakeminen on ollut mahdollista kohta vuoden ajan. Sähköisten hakemusten osuus kasvaa tasaisesti. Palveluun kehitetään myös muita uusia sähköisiä ominaisuuksia kuten chat, jossa Metsäkeskuksen virkailijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin.

Toinen käytännön uutuus ovat korjuukelpoisuuskartat. Anne Seppänen Arbonout Oy:stä muistuttaa, että puunkorjuun kausivaihtelut aiheuttavat huomattavia kustannuksia. Näiden karttojen avulla saadaan parempi tieto siitä, milloin millekin kohteelle voi mennä. Tätä varten on kehitetty malli, jolla korjuukelpoisuutta voidaan ennustaa. UPM:n Timo Niemelän mukaan uusi tieto mahdollistaa ympärivuotisen korjuun ja vaikuttaa myös korjuun laatuun.

Verkkoon aukeaa tämän vuoden aikana myös uusi, sähköinen puukauppapaikka. Uusi sivusto korvaa puumarkkinat.fi -palvelun. Suomen Puukauppa oy:n Aku Mäkelä toteaa, että kaikille avoin kauppapaikka aukeaa osoitteeseen Kuutio.fi. Tavoitteena on parantaa puumarkkinoiden toimivuutta. Uusi kauppapaikka aukeaa keväällä.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kommentit

Samankaltaista sisältöä