Olet täällä

Viime kesän viileys ja kosteus harvensi kirjanpainajakantaa

Kirjanpainajakuoriaisten parveilusta ennakoidaan tänä keväänä edellisvuosia maltillisempaa. Viime kesän viileä ja sateinen sää haittasi kuoriaisten lisääntymistä, ja tuholaiskannan koko on todennäköisesti pienentynyt.

Kuoriaiset eivät ehtineet lisääntyä ja tuottaa kahta sukupolvea kesän aikana. Sen vuoksi on todennäköistä, että tuholaiskanta on pienentynyt ja parveilu on viime vuotta vähäisempää. Kirjanpainajan parveilu alkaa, kun lämpötila metsävarvustossa nousee lähelle + 20 astetta. Kevään lämpöolosuhteet ratkaisevat parveilun ajankohdan ja laajuuden.

Suomen metsäkeskus on jo muutaman vuoden ajan kartoittanut Luonnonvarakeskuksen kanssa kirjanpainajakuoriaisten määrää Etelä-Suomen metsissä. Viime vuosina kirjanpainajia on ollut etelässä erittäin runsaasti. Tuholaiset ovat iskeytyneet kuusikoihin ja saaneet aikaan pahaa jälkeä. Kirjanpainajan iskeytymisen jälkeen puita kuolee tyypillisesti 4-40 kuusen ryhmänä. Puut ruskettuvat ja neulaset varisevat syksyllä.

Valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta muistuttaa, että tuhoriskiä voidaan pienentää tehokkaasti kuljettamalla kirjanpainajan lisääntymisalustaksi soveltuva kuorellinen kuusipuutavara pois metsästä keskikesän määräaikoihin mennessä, muistuttaa .

Lähde: Metsäkeskus

Kommentit

Samankaltaista sisältöä