15.11.17

Metsien monet liiketoimintamahdollisuudet

Luonnonvarakeskus ja metsäalan toimijat tutkivat aktiivisesti metsän monikäyttömahdollisuuksia.

Suomen Kansallisessa metsästrategiassa on listattuna metsäalan tärkeimmät tavoitteet vuoteen 2025 mennessä. Strategian tärkeimpinä tavoitteina on edistää metsäalan kilpailukykyä, uudistumista ja kasvua sekä samanaikaisesti metsien aktiivista, kestävää ja monipuolista hyödyntämistä.

Tuotteistaminen yhtenä vaihtoehtona

Viime vuosina Suomen metsien maankäytölle asetetut reunaehdot ovat lisääntyneet ja tällä hetkellä noin neljännes metsäpinta-alasta on muussa kuin metsätaloustuotannon piirissä. Suomen metsille onkin vaikea hahmottaa yhtä yhteistä tulevaisuudenskenaariota ja Kansallisen metsästrategian tavoitteetkin ovat ainakin osittain hieman vastakkaisia.

Luonnonvarakeskuksen järjestämässä soiden ja metsien monikäyttöisyyteen pureutuvassa seminaarissa pohdittiin erityisesti sitä, miten metsäsuunnittelussa voidaan huomioida liiketoiminnallisina mahdollisuuksina myös vaihtoehtoisia metsän käyttötapoja ja tuotteistaa niitä.

Ekosysteemipalvelut kiinnostavat

Yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista tutkimusaiheista keskittyy ekosysteemipalvelujen eli ihmisen luonnosta saamien aineellisten ja aineettomien hyötyjen tuotteistamiseen. Tänä vuonna päättyvää hanketta toteuttaa metsä- ja biotalouden asiantuntijapalveluita tuottava Tapio Oy maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta.

Projektin ydinajatuksena on kehittää keinoja metsään perustuvien ekosysteemipalveluiden uusien tuotteiden ja erityisesti aineettomien palvelujen tuotteistamiselle sekä lisätä vuoropuhelua metsänomistajien ja metsäpalveluita tuottavien yritysten välille.

Tuotteistamalla uusia ansaintamalleja

Hankkeessa on jo kehitetty metsänomistajien ja palveluyritysten välille sopimuskonsepti, jonka avulla metsänomistaja voi tuotteistaa metsiensä ekosysteemipalveluita ja hyödyntää uudenlaisia ansaintamalleja.

Hanke päättyy tänä vuonna, mutta tavoiteltavaa vielä riittää.

Tämän vuoden aikana kehitetään ratkaisua, jonka avulla sopimuksellisuus ja muut ekosysteemipalvelujen tuotteistamista edistävät tavat jalkautuvat metsänomistajille, metsäammattilaisille sekä metsissä toimiville yrittäjille.

Kiinnostuitko? Tutustu Tapion laatimaan oppaaseen, joka on tarkoitettu metsänomistajille ja metsiä hyödyntäville luonto-, matkailu- ja hyvinvointialojen yrittäjille.

Lisätietoja hankkeesta Tapion kotisivuilla

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja