04.01.18

Puupolttoaineiden kulutus vahvassa kasvussa – hakkeen käyttö jäi kuitenkin odotettua pienemmäksi

Puupolttoaineiden kulutus on kasvanut 7 prosenttia alkuvuonna 2017. Arvioiden mukaan metsähakkeen käyttö kasvaa nykyisestä tuesta huolimatta vain 2,5 prosenttia.

Puupolttoaineiden kulutus on ollut vuonna 2017 hyvässä kasvuvauhdissa, Bioenergia ry tiedottaa. Tilastokeskuksen julkistamien tammi-syyskuun energiankulutustietojen mukaan puupolttoaineiden kulutus kasvoi 7 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna eli noin 4,9 TWh.

Sähkön nettotuonti ja tuulivoima olivat myös osuuttaan kasvattaneita energialähteitä. Puupolttoaineiden osuus toteutuneesta kasvusta oli lähes kaksi kolmannesta. Puupolttoaineet kattoivat koko Suomen energiankulutuksesta noin 27 prosenttia.

”Lisääntynyt käyttö on todennäköisesti seurausta teollisuustuotannon kasvusta, jolloin myös sivutuotteiden energiakäyttö on lisääntynyt”, Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka toteaa tiedotteessa.

Kotimaisen turpeen käyttö jatkoi vähenemistään, kun taas tuontipolttoaineet kivihiili ja öljy pitivät edelleen pintansa.

Metsähakkeen käyttö nousi vain vähän tuotantotuesta huolimatta

Metsähakkeella on merkittävä rooli, kun hallitus pyrkii lisäämään uusiutuvan energian osuuden 50 prosenttiin ja kotimaisen energian osuuden 55 prosenttiin energian loppukulutuksesta vuoteen 2030 mennessä. Metsähaketta tuotetaan metsätalouden sivutuotteista.

Arvioiden mukaan metsähakkeen käyttö kasvaa nykyisestä tuotantotuesta huolimatta vain 2,5 prosenttia.

Laurikkan mielestä metsähakkeen käyttö ei kehity läheskään sellaista tahtia, mitä hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa odotettiin vain vuosi sitten.

”Huolestuttavaa kehitys on ollut etenkin Suomen sähköjärjestelmälle tärkeässä sähkön ja lämmön yhteistuotannossa, jossa metsähakkeen käyttö on laskenut vuodesta 2012 alkaen nykyisestä tuotantotuesta huolimatta.”

Metsätalouden tarpeet tukisivat metsähakkeen hyötykäyttöä

Metsätalouden tarpeet tukisivat Bioenergia ry:n mukaan metsähakkeen hyötykäyttöä. Suomen metsien kasvu on ennätysvauhdissa, ja samalla myöhässä olevia ja metsähakkeen tuotannolle tärkeitä taimikonhoitorästejä on kertynyt viime vuosina lisää.

Lähde: Bioenergia ry

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja