Olet täällä

Metsätilan sukupolvenvaihdos kannattaa suunnitella ajoissa

Suomen metsäkeskuksen neuvontatilaisuudet metsätilan sukupolvenvaihdoksista olivat ennätyssuosittuja viime vuonna, Metsäkeskus tiedottaa. Suosio kielii siitä, että omistajanvaihdoksia suunnitellaan juuri nyt monissa suvuissa ja perheissä.

Metsänomistajista noin kolmasosa on yli 70-vuotiaita, joille omistajanvaihdos alkaa olla ajankohtainen. Useimmat haluavat huolehtia metsätilan jatkuvuudesta ja kaipaavat neuvoja tulevaan omistajanvaihdokseen. Myös verotusasiat kiinnostavat.

Metsätilojen lahja- ja perintöverotukseen tullut muutoksia

Metsätilojen lahja- ja perintöverotukseen on tullut Metsäkeskuksen metsätilarakenteen johtavan asiantuntijan Antti Pajulan mukaan muutoksia. Viime vuodenvaihteessa tuli myös voimaan uusi metsälahjavähennys.

”Tavoitteena on, että sukupolvenvaihdokset olisivat suunniteltuja ja tila säilyisi kannattavana omistajanvaihdoksen jälkeenkin”, Pajula sanoo tiedotteessa.

Suunnittele sukupolvenvaihdoksesi ajoissa

Metsäkeskuksen asiantuntijat järjestivät viime vuonna monia tilaisuuksia, joissa yleisöllä oli mahdollisuus saada tietoa esimerkiksi verotusasioista, yhteismetsistä ja kuolinpesien metsäomistuksista.

Vuosittain omistajaa vaihtaa noin 15 000 metsätilaa. Pajulan mukaan neuvontatyölle on selvää tarvetta.

Metsätilan sukupolvenvaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja miettiä, mikä vaihtoehto on itselle sopivin, Pajula suosittelee.

”Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole. Tilan voi esimerkiksi lahjoittaa, siirtää perintönä tai myydä sukulaisille tai vapailla markkinoilla. Myynti ei usein ole huono vaihtoehto, koska rahaa on helpompi jakaa tasan perillisten kesken kuin metsää”, Pajula muistuttaa.

Lisätietoa metsätilan omistajanvaihdoksesta löytyy Suomen metsäkeskuksen verkkosivuilla.

 

Lähde: Suomen metsäkeskus

Kommentit

Samankaltaista sisältöä