12.03.18

Tykkytuhohakkuita on suunniteltu laajoille alueille – lähes 10 miljoonan euron arvosta

Metsäkeskus on koostanut uuden kartan, jossa näkyvät yksityismetsien riskialttiit tykkytuhoalueet sekä alueet, joilta on jätetty metsänkäyttöilmoitus tulevasta tykkytuhohakkuusta.

Tykkylumen aiheuttamilta lumituhoalueilta on jätetty vilkkaasti metsänkäyttöilmoituksia, Suomen metsäkeskus tiedottaa. Hakkuita on suunniteltu 3460 hehtaarin alalle, eli noin 10 miljoonan euron arvosta.

”Näistä hakkuista kertyy puuta myyntiin noin 300 000 kuutiometriä. Tuhojen selvittely jatkuu kevääseen saakka. Arviona on, että tykkylumen tuhoamien metsien hakkuumäärät voivat nousta jopa miljoonaan kuutiometriin”, metsätuhojen valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta sanoo tiedotteessa.

Tykkylumi kaatoi ja katkoi puita alkuvuodesta laajoilla alueilla Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Metsäkeskus tutkii kevään aikana, voiko tuhokohteita havaita satelliittikuvien avulla.

Tuhoalueiden hakkuista kaksi kolmasosaa on suunniteltu harvennushakkuiksi ja noin neljännes pienaukko- tai poimintahakkuiksi.

Metsäkeskuksen kartasta voi tarkistaa riskialttiit tykkytuhoalueet

Tykkylumituhoja esiintyy tyypillisesti eniten nuorissa ja varttuneissa männiköissä, jotka sijaitsevat yli 200 metrin korkeudella merenpinnasta. Metsäkeskus on koostanut nyt uuden kartan, jossa näkyvät yksityismetsien riskialttiit tykkytuhoalueet sekä alueet, joilta on jätetty metsänkäyttöilmoitus tulevasta tykkytuhohakkuusta.

Metsätuhojen laajuus selvitettävä viimeistään keväällä

Metsänomistajien on selvitettävä metsiensä tuhot viimeistään keväällä ja huomioida metsätuholain velvoitteet.

Jos vahingoittuneita mäntyjä on yli 20 kuutiometriä hehtaarilla, tulee tuon määrän ylittävä osuus poistaa metsästä viimeistään heinäkuussa hyönteistuhojen torjumiseksi. Kuusella vastaava raja-arvo on 10 kuutiometriä hehtaarilla, ja puunkorjuu tulee tehdä viimeistään heinä–elokuussa. Metsätuholaki ei koske lehtipuita.

Metsänomistaja voi jättää myös yksittäisiä kaatuneita mäntyjä ja kuusia metsään lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

Lisätietoa metsätuholain velvoitteista ja puunkorjuuajoista löytyy Metsäkeskuksen verkkosivuilta.

Lähde: Suomen metsäkeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja