09.04.18

Käytäväharvennus osoittautui perinteistä valikoivaa harvennusta tuottavammaksi menetelmäksi

Käytäväharvennuksen etuna oli hakkuukoneen ketterämpi ja tuotteliaampi työskentely sekä puiden suurempi koko verrattuna valikoivaan harvennukseen.

Käytäväharvennus osoittautui uudessa tutkimuksessa nuoren mäntyvaltaisen metsän ensiharvennuskohteella perinteistä valikoivaa harvennusta tuottavammaksi menetelmäksi, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa. Käytäväharvennuksessa puut kaadetaan ajourien välistä noin 1–2 metrin levyisissä käytävissä.

Perinteinen valikoiva harvennus on Suomessa yleisimmin käytetty harvennusmenetelmä. Siinä poistettavat puut valitaan yksilöittäin ajourien välimaastosta.

Käytäväharvennuksen etuna ketterämpi ja tuotteliaampi työskentely

Luken, Suomen metsäkeskuksen ja UPM Metsän hankkeessa testattiin käytäväharvennusta marraskuussa 2017 Suonenjoella. Kohteena oli mäntyvaltainen, hoidettu ensiharvennusmetsikkö, jossa taimikonhoito oli tehty oikea-aikaisesti ja jossa ei ollut hakkuuta haittaavaa, metsään luonnostaan syntynyttä alikasvosta.

Käytäväharvennuksen valttina testihakkuissa oli hakkuukoneen ketterämpi ja tuotteliaampi työskentely – harvennettujen kuutioiden määrä tuntia kohden oli merkittävästi suurempi kuin perinteisessä valikoivassa harvennuksessa. Lisäksi käytäväharvennuksessa poistettavat puut olivat kookkaampia kuin valikoivassa harvennuksessa.

Testikuljettajalla ei ollut käytäväharvennuksesta aikaisempaa kokemusta, mutta siitä huolimatta hän sai käytäväharvennuksella selvästi paremman tuloksen kuin valikoivalla harvennuksella.

”Valikoivassa harvennuksessa jäljelle jääviä puita joudutaan varomaan, mikä hidastaa työskentelyä. Myös hakkuutähteiden siirtely ja valmiiden pölkkyjen järjestely veivät enemmän aikaa kuin käytäväharvennuksessa”, Luken tutkija Yrjö Nuutinen kertoo tiedotteessa.

Käytäväharvennusmenetelmää voidaan Nuutisen mukaan käyttää nykyisillä hakkuukoneteknologioilla, ja se täyttää Suomen metsäkeskuksen soveltamat hyvän metsänhoidon ja korjuujäljen kriteerit.

Jatkotutkimuksia luvassa

Käytäväharvennuksen tutkimus jatkuu vielä. Jatkotutkimuksissa testihakkuumetsiköihin perustetaan pitkäaikaiset seurantakokeet. Näin pyritään selvittämään käytäväharvennuksen vaikutukset metsikön kasvuun, monimuotoisuuteen ja puuston laatuominaisuuksiin.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja