08.07.19

Tänä kesänä täydet mustikkasangot ovat työn takana

Mustikkasadosta on kukka- ja raakilehavaintojen perusteella tulossa korkeintaan keskinkertainen, useimmilla alueilla heikko.

Mustikkasadosta on kukka- ja raakilehavaintojen perusteella tulossa korkeintaan keskinkertainen, useimmilla alueilla heikko, Luonnonvarakeskus tiedottaa. Etelä- ja Keski-Suomessa mustikka kypsyy laajemmilla alueilla kerättäväksi heinäkuun puolesta välistä alkaen. Puolukan satonäkymät ovat hyvät.

Mustikan kukkien määrä on ollut keskimääräistä alhaisempi neljässä havaintometsässä viidestä. Mustikan pölytys onnistui kuitenkin paremmin kuin ensimmäisten havaintojen perusteella arvioitiin, keskimäärin 60 prosenttia mustikan kukista on päätynyt raakileeksi.

”Vaikka mustikan pölytys onnistuikin kohtuullisesti, kukkien vähäisen määrän takia raakojen mustikoiden määrä on ollut keskimääräistä alhaisempi kolmessa havaintometsässä neljästä. Näiden havaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen, useimmilla alueilla sitä heikompi”, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

Puolukka marjastuskesän valopilkkuna

Puolukan pääkukinta eteläisessä Suomessa on päättynyt, pohjoisemmilla alueilla puolukka kukkii edelleen. Tähän mennessä lasketuissa koeruuduissa kukkia on ollut keskimääräisesti tai sitä runsaammin kolmessa havaintometsässä neljästä. Sadosta on havaintojen perusteella tulossa hyvä, mikäli kukinnan aikaiset sääolot ovat pölytykselle suosiolliset.

Suomuuraimen kukinta on päättynyt. Kukkien määrä on ollut keskinkertainen tai sitä runsaampi kahdessa havaintopaikassa kolmesta.

Luken ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa jatkuu vuonna 2019. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät tästä osoitteesta.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja