10.09.20

Metsätilakauppa käy vilkkaana, mutta ostajina yhä useammin rahastot

Maanmittauslaitoksen mukaan vuonna 2019 myytiin 2 777 yli 10 hehtaarin metsätilaa, tänä vuonna tahti on ollut vieläkin vilkkaampaa.

Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintarekisterin mukaan vuonna 2019 myytiin 2 777 yli 10 hehtaarin metsätilaa. Myyntikohteiden kauppasumma oli yhteensä noin 265 miljoonaa euroa. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa myytiin noin 1 280 metsätilaa.

"Lukujen valossa myös tämän kokoluokan metsätilojen kauppa on jatkunut vilkkaana ja kauppojen määrissä ollaan hivenen edellä vuoden 2019 tasoa. Viime vuosina noin 44 prosenttia metsätilakaupoista on tehty ensimmäisen vuosipuoliskon aikana", Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Esa Ärölä arvioi.

Kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietojen perusteella voidaan myös selvittää, ketkä ostavat metsätiloja. Viime vuonna yhtiöiden osuus kauppojen lukumäärästä oli 13,4 prosenttia, ostetusta pinta-alasta 16,6 prosenttia ja kauppasummasta 18 prosenttia. Rahastot ostivat myydyistä metsätiloista 13,3 prosenttia lukumäärästä, 28,8 prosenttia pinta-alasta ja 30,1 prosenttia kauppasummasta. Yksityiset ostajat puolestaan 69,7 prosenttia lukumäärästä, 51,1 prosenttia pinta-alasta ja 48,7 prosenttia kauppasummasta.

Yksityiset ostavat metsätiloja entistä vähemmän

"Tarkasteltaessa metsätilojen myyntitilastoja muutamien vuosien aikajänteellä sijoitusrahastojen aktiivisuus metsätilakaupoissa on kasvanut merkittävästi ja yksityisten ostajien osuus on supistunut huomattavasti. Myös yhtiöiden osuus ostajista on kasvanut aikaisemmista vuosista", Ärölä totesi.

Loput metsätilaostoista tekivät muun muassa kunnat, säätiöt, valtio ja yhteismetsät. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa institutionaaliset sijoittajat ovat entisestään kasvattaneet osuuttaan metsätilakaupoista. Ne ovat ostaneet 38,1 prosenttia ostetusta pinta-alasta ja 37,4 prosenttia käytetystä kauppasummasta.


(Tarkastelussa olivat metsätilojen myynnit, joiden käyttötarkoitus on maa- ja metsätalous, kokonaisala vähintään yli 10 ha, metsätalousmaata vähintään 95 prosenttia alasta, kohde ei saa ulottua detaljikaavoitetulle alueelle, kuten rantakaava-alueelle, ei saa olla sukulaiskauppa, kaupassa ei ole pidätetty määräalaa, eläke- tai muuta oikeutta.)

Lähde: Maanmittauslaitos

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja