Olet täällä

Hieman yli 20 prosenttia hakee joulukuusen omasta tai tuttavan metsästä

Suomalaiset hankkivat tänäkin jouluna yhteensä noin 1,4 miljoonaa kuusta, eli se hankitaan joka toiseen suomalaiseen kotiin. Niistä lähes miljoona tulee kotimaisilta kuusiviljelmiltä, omasta tai tuttavien metsistä haetaan noin 300 000 kuusta ja reilut 150 000 kuusta tuodaan ulkomaisilta viljelmiltä. 

"Nykyisin joulunviettäjät arvostavat myös joulupuun ekologisuutta. Kotimainen, lähellä kasvanut kuusi on ympäristöystävällinen valinta", sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta. 

Kuusiviljelmiltä kaadettujen kuusten tilalle istutetaan aina uudet puut kasvamaan. Metsistä kuuset korjataan yleensä harventamalla siten, että kotiin kannettava joulukuusi antaa kasvutilaa vieressä olevalle puulle.  

Tänä vuonna joulukuusten myynti on lähtenyt aikaisin liikkeelle. Kuusten verkkokaupan ennakoidaan olevan edellisvuosia vilkkaampaa poikkeusolojen vuoksi. 

Älä päästä kuusta kuivumaan missään vaiheessa

Tuore joulukuusi kestää sisätiloissa varisematta vähintään kaksi viikkoa, jos puu ei pääse kuivumaan missään vaiheessa.  

Kuusi täytyy suojata myös viimalta ajomatkalla kotiin.

Kuusta on hyvä sulattaa viileässä paikassa ja puun tyvi vesiastiassa vähintään vuorokausi ennen kuin puu tuodaan lämpimään sisätilaan. Ennen kuusenjalkaan asettamista puun tyveltä kannattaa sahata noin 3-5 senttimetrin kiekko. Näin puu imee vettä paremmin.

Varsinkin ensimmäisen vuorokauden aikana kuusi voi kuluttaa vettä runsaastikin, ja sitä täytyy lisätä riittävästi. Kuusta ei myöskään ole hyvä sijoittaa lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle, ettei se kuiva.

Joulun jälkeen kuusi tulee huolehtia kierrätykseen. Tarkista kotikuntasi jätehuollosta, miten joulukuusen kierrätys hoituu.  

Uusi video kertoo suomalaisen joulukuusen tarinan 

Suomen metsäkeskus ja Joulupuuseura ovat tehneet yhteistyössä videon, joka kertoo suomalaisen joulukuusen tarinan. Videolla kurkistetaan aluksi kuusiviljelmälle, missä kuusenkasvattaja leikkaa kuusia muotoon ja merkitsee myyntiin lähtevät puut. Lopuksi videolla näytetään, kuinka kotimaisella viljelmällä kasvanut kuusi päätyy kotiin tuomaan joulun tunnelmaa.

 

 

Lähde: Suomen metsäkeskus

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä