10.12.21

Joka toiseen suomalaiseen kotiin hankitaan aito joulukuusi

Suomalaiset hankkivat tänä vuonna lähes 1,4 miljoonaa kuusta, joista pääosa on tuttuja metsäkuusia.

Suomalaiset hankkivat tänä vuonna lähes 1,4 miljoonaa kuusta, joista pääosa on tuttuja metsäkuusia. Puista noin miljoona tulee viljelmiltä, metsistä haetaan lähes 300 000 puuta ja tuontipuita on reilut 100 000 kappaletta. Suurin tuontimaa on Tanska.

Perinteisiä joulupuita hankitaan nyt noin 10 prosenttia vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Joka neljännessä kodissa on tekokuusi ja lähes neljännes kotitalouksista viettää joulun kokonaan ilman kuusta.

Kotimainen joulukuusi on ekologinen valinta, sillä lähellä kasvatetun kuusen hiilijalanjälki on pieni, puu sitoo hiiltä ja juhlan jälkeen puu voidaan käyttää energiaksi. Suomalaisen kuusen viljelyssä käytetään vain vähän torjunta-aineita ja lannoitteita.

Joulukuusen kasvatus vaatii työtä

Joulukuusi vaatii tuottajalta 7–12 vuoden työn. Taimien istutuksen jälkeen puiden ympäriltä torjutaan heinää toistuvasti vuosien ajan, jotta kuusen alaoksat saavat tasaisesti valoa. Heinäntorjunta vähentää myös kosteudesta hyötyviä sienitauteja, jotka heikentävät joulupuun ulkonäköä ja laatua. Kun kuusi on reilun metrin pituinen, sen oksia aletaan leikata muotoon. Leikkauksia voidaan tehdä jopa kaksi kertaa vuodessa.

Käpykuusi on osalle joulunviettäjistä se kaunein puu. Käpykuusi saadaan varttuneemmasta puun latvasta, jonka rungolle on muuta käyttöä.

Suomalaisen joulukuusen matkasta viljelmältä kotiin kertoo Suomen metsäkeskuksen ja Joulupuuseuran video.

Joulukuusen hoito-ohje

  • Suojaa kuusi ajoviimalta, jos kotimatka on pitkä. Muuten kuusi kuivaa ja neulaset varisevat.
  • Sulata ulkoa tuotua puuta viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vuorokausi ennen kuin tuot puun lämpimään.
  • Sahaa puun tyveltä ennen jalkaan asettamista 3–5 senttimetrin kiekko, jotta puu imee vettä paremmin. Älä vuole kuorta puun alaosasta. Se kuivattaa puuta.
  • Huolehdi siitä, että kuusella on aina riittävästi vettä. Ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua runsaasti.
  • Vältä kuusen sijoittamista lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle, ettei puu kuiva.
  • Huolehdi kuusi kierrätykseen käytön jälkeen. Taajamissa taloyhtiöt järjestävät joulupuiden kierrätyksen ja myös monilla lajitteluasemilla otetaan vastaan kuusia.

Lähde: Metsäkeskus (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja