Olet täällä

Hoidettu metsä tuottaa parhaiten

Jaalalainen metsänomistaja Ari Heikkilä on hoitanut koko ikänsä metsää. Jotta vihreä kulta tuottaisi parhaalla mahdollisella tavalla, ei metsätöissä kannata aikailla.

”Suurimman osan metsistäni olen saanut perintönä. Isäni kuoli, kun olin 16-vuotias. Tämän jälkeen pääelinkeinoni on ollut metsätalous. Vuosien varrella olen myös ostanut ja myynyt metsää. Tällä hetkellä minulla on Kouvolan kaupunkiin kuuluvassa Jaalassa 250 hehtaaria metsää”, Ari Heikkilä kertoo.

Elannon lisäksi Heikkilä tunnustaa metsän olevan hänelle myös harrastus. Syksyisin hän metsästää hirviä ja haastattelupäivänäkin hän on noukkinut palstaltaan korvasieniä.

Ennen selkäongelmia Heikkilä oli kova raivaamaan metsää. Se on hänen mielestään mukavaa työtä, jossa kättensä jäljen näkee. Osallistuessaan itse metsätöihin tila työllisti yhden miehen isännän lisäksi.

Metsänhoidossa Heikkilä luottaa paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen – osittain tämä johtuu siitä, että asioita voi hoitaa lapsuudenystävän kanssa.

Metsätulot kiinteään omaisuuteen

Metsästä saatavasta tulosta maksetaan vero kuten kaikesta muustakin. Osa puutavaran myynnistä tulevasta rahasta menee vielä metsän uudistamiseen ja hoitoon. Tämän jälkeen viivan alle jäävän Ari Heikkilä sijoittaa yleensä kiinteään omaisuuteen. Vuosien varrella hän on muun muassa hankkinut rantatiloja ja rakentanut niille vuokramökkejä. Lähellä Heinolan moottoritietä kauniissa järvimaisemassa sijaitsevilla mökeillä on kysyntää. Vuokralaiset ovatkin olleen pitkäaikaisia. Rantatontteja Heikkilä pitää hyvinä sijoituksina, koska niiden hinnat ovat nousseet.

Osan metsärahoista Heikkilä on tallettanut rahastoon. Sijoittajana hän kertoo olevansa varovainen eli hän mieluummin tyytyy hieman pienempään tuottoon suuren riskin sijaan. Rahastosijoitusta hoidetaan yhdessä pankin asiantuntijan kanssa.

”Olen vakuuttanut aina metsäni. Vaikka vakuutus maksaa, olen myös saanut korvauksia myrskyvahingoista ja eräänä talvena, kun myyrät söivät ison taimikon. Vakuutuksen hintaa laskiessa kannattaa muistaa, että se on vähennyskelpoinen verotuksessa.”

Vitkuttaminen ei auta metsänhoidossakaan

Miten metsästä saa parhaan tuoton? Kokenut metsänomistaja kehottaa toimimaan ripeästi. Päätehakkuun jälkeen kannattaa uusi metsä istuttaa nopeasti, jottei hakkuuaukko ehdi heinittyä. Heikkilä kertoo käyttävänsä metsänuudistamisessa sekä istuttamista että kylvämistä riippuen metsäpohjan rehevyydestä. Metsän ja taimikon raivaus sekä harvennus kannattaa hoitaa ajallaan. Myöskään päätehakkuussa ei kannata aikailla. Heikkilän mielestä vanhan metsän ei saa antaa lahota pystyyn.

Aloittelevaa metsänomistajaa Heikkilä kannustaa teettämään metsätaloussuunnitelman, jossa kerrotaan metsän nykytilasta, suositeltavista tulevista hakkuumahdollisuuksista ja tarvittavista hoitotoimenpiteistä. Metsänomistajille on tarjolla monen tahon tarjoamaa neuvontapalvelua. Heikkilän mielestä valitettavan moni ei ymmärrä metsänhoidon tarvetta. Käytännön metsänhoito esimerkiksi istuttaminen on monelle istumatyötä tekevälle mukavaa vastapainoa, jossa työnsä jäljen näkee.

”Hoidettu metsä tuottaa nopeammin ja hoidetun metsän arvo on korkeampi”, Heikkilä kiteyttää metsänhoidon taloudellisen merkityksen.

Etuja Metsänhoitoyhdistyksen jäsenille

LähiTapiolasta saat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliittoon (MTK) kuuluvan metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä tuntuvia etuja omaisuusvakuutuksista.

  • Kotivakuutuksista 10 % alennus.
  • Metsävakuutuksesta 10 % alennus. Alennus metsävakuutuksesta edellyttää asiakkaalta joko LähiTapiolan koti- tai maatilavakuutusta.
  • Korotettu 15 % alennus metsävakuutuksesta on mahdollinen, jos asiakkaalla on vähintään 10 000 euron sijoitus LähiTapiolan säästöhenkivakuutuksessa. Kysy lisää asiantuntijoiltamme.
  • Mikäli asiakkaalla on MTK-etuna alennus metsä- ja/tai kotivakuutuksesta, MHY-etu ei voi olla samassa kohteessa päällekkäin.

Lue lisää >>

Teksti: Katariina Anttila

Kommentit

Samankaltaista sisältöä