Nahka- ja tyvimätä

Sekä nahka- että tyvimätä ovat saman sienen aiheuttamia tauteja. Puhutaan nahkamädästä, kun sieni iskee marjoihin ja tyvimädästästä sienen iskiessä nuorten tainten tyviosiin.

Nahkamätä
Nahkamätä voi aiheuttaa nuorien raakileiden ruskettumista ja kovettumista. Taudin pilaamat marjat ovat yleensä vaaleita tai ruskehtavia, toisinaan sinipunaiseen vivahtavia. Marjojen malto on tiivis, nahkamainen ja ne tuoksuvat käyneeltä ja maku on kitkerä. Tauti säilyy maahan karisseissa saastuneissa marjoissa.

Tyvimätä
Tyvimätä on yleensä nuorien viljelysten tauti, joka tuhoaa taimia ensimmäisen satovuoden aikana. Lakastuneet lehdet ruskettuvat ja lehtiruodin tyvi tummuu. Juurakon ylin osa ja johtosolukot ovat puna- tai tummanruskeita. Tyvimädän aiheuttaja säilyy maassa vuosia ja se leviää sairaiden kasvien, maan ja veden välityksellä.

Torjunta:
Riittävä viljelykierto ja terveiden taimien käyttö istutuksessa. Paljasjuuristen taimien juuret kannattaa taudin torjumiseksi upottaa ½-1 tunnin ajaksi 0,3 %:n Aliette 80 WG -liuokseen tai kastella taimipaakut perusteellisesti 0,3% käyttölaimennoksella. Kastelukäsittely voidaan tehdä myös istutuksen jälkeen. Käsittelyn saa tehdä vain istutusvuonna

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja