Olet täällä

Newcastlen tauti

Tautikortiston sisällysluetteloon

 

Tavallisin ikä sairastuessa: 1 viikko - 6 viikkoa

Aiheuttaja: Virus. Helposti leviävä vastustettava eläintauti.

Esiintyminen: Suomessa ei tällä hetkellä ole Newcastlen tautia. Viimeksi esiintynyt Suomen siipikarjassa vuonna 1971 Lintutarhassa ja eläintarhassa vuonna 1996.

Taudin kehittyminen: Tauti kehittyy vain silloin kun poikaset ovat saaneet tartunnan kasvattamossa.

Oireet: Esiintyy kaikenikäisillä. Oireet vaihtelevat riippuen viruskannasta. Tyypillisiä oireita ovat äkillinen kuolleisuuden nousu, pehkun kastuminen ripulin seurauksena, hengen haukkominen ja rahina, pään ja heltan turvotus sekä kouristukset, horjuminen ja halvaantuminen. Kuolleisuus vaihtelee 5-80 %.

Leviäminen: Newcastlen tauti -virus säilyy hyvin ympäristössä ja leviää helposti kanalasta toiseen esim. lintujen, rehun, ihmisten ja kuljetusajoneuvojen mukana. Leviäminen mahdollista myös tuulen mukana. Munan sisällön mukana virus ei leviä.

Diagnoosi: Kuolleiden tai lopetettujen sairaiden poikasten tutkiminen. Viruseristys lintujen elimistä. Vasta-ainemääritykset verinäytteestä 2-3 viikon kuluttua tartunnasta.

Ennaltaehkäisy: Tuontirajoitukset. Karanteeni. Luonnonvaraisten lintujen pääsy rehuvarastoihin ja siipikarja-yksiköihin estetään. Hyvä kasvattamohygienia.

Hoito: Ei hoitoa. Vastustettava tauti. Taudin puhkeaminen johtaa lauman hävittämiseen ja alueen eristämiseen.

Samankaltaista sisältöä