29.04.10

Hessenin sääski

Hessenin sääski (Mayetiola destructor) on aiheuttanut tuhoja lähinnä syysvehnällä päällekkäisviljelyyn siirtyneillä tiloilla. Kun sekä syys- että kevätviljat kylvetään samanaikaisesti keväällä, on hessenin sääskelle koko ajan tarjolla riittävästi ravintoa ja munimispaikkoja. Merkitys:Toukat syövät kasvupisteitä ja tuhoavat ne.

Hessenin sääski (Mayetiola destructor) on aiheuttanut tuhoja lähinnä syysvehnällä päällekkäisviljelyyn siirtyneillä tiloilla. Kun sekä syys- että kevätviljat kylvetään samanaikaisesti keväällä, on hessenin sääskelle koko ajan tarjolla riittävästi ravintoa ja munimispaikkoja.

Merkitys:
Toukat syövät kasvupisteitä ja tuhoavat ne.

Leviäminen:
Hessenin sääski talvehtii kotelona viljakasvin tyvessä. Keväällä kotiloista kuoriutuu n. 3 mm:n pituiset sääsket, jotka munivat alimpien kasvulehtien yläpinnalle. Munista kuoriutuu toukat, jotka aiheuttavat tuhoja. Toukat kotiloituvat syksyllä. Kaikkia kehitysvaiheita löytyy läpi kesän.

Torjunta:
Päällekkäisviljelyssä hessenin sääskelle ei löydy selvää torjuntavaihetta, sillä sääski ei lennä tai muni mihinkään tiettyyn aikaan ravinnon ollessa tarjolla jatkuvasti. Päällekkäisviljelystä luopuminen on paras torjuntakeino.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja