Tyvilaikku

Tyvilaikku on laajasti levinnyt tauti, jolla on suurin merkitys vehnällä. Tautia aiheuttaa Pseudocercosporella herpotrichoides -sieni. Oireet: Tyvilaikun oireet näkyvät useimmin korren alimmassa osassa: keskeltä harmaa, ruskeareunainen tyvilaikku muodostuu selvärajaisena lehtituppeen. Lehtitupesta tauti leviää korren tyveen, joka haurastuu. Voimakas tartunta voi aiheuttaa kasvuston lakoontumista.

Tyvilaikku on laajasti levinnyt tauti, jolla on suurin merkitys vehnällä. Tautia aiheuttaa Pseudocercosporella herpotrichoides -sieni.

Oireet:
Tyvilaikun oireet näkyvät useimmin korren alimmassa osassa: keskeltä harmaa, ruskeareunainen tyvilaikku muodostuu selvärajaisena lehtituppeen. Lehtitupesta tauti leviää korren tyveen, joka haurastuu. Voimakas tartunta voi aiheuttaa kasvuston lakoontumista.

Taudille otolliset ympäristöolot:
Taudin leviäminen on tehokkainta, kun ilman suhteellinen kosteus on pitkään korkea ja lämpötila 4 -13 °C. Rehevä kasvusto, rikkakasvit ja syysvehnän aikainen kylvö edistävät taudin leviämistä.

Taudin leviäminen:
Sieni säilyy kasvukaudesta toiseen rihmastona kasvijätteessä tai talvehtivissa kasveissa ja voi tartuttaa kasveja sekä keväällä, kesällä että syksyllä. Sieni tunkeutuu kasviin lähellä maan rajaa. Saderoiskeet ja jossain määrin tuuli kuljettavat itiöitä uusiin kasveihin.

Havainnointi pellolla:
Ensimmäiset oireet voivat näkyä jo kasvukauden alussa kasvien orastuttua. Oireet voimistuvat kasvukauden aikana ja ovat näkyvissä sen loppuun saakka.

Torjunta:
Tyvilaikkua voidaan ehkäistä viljelykierrolla: 2 vuotta ilman isäntäkasvia auttaa pitämään lohkon puhtaana taudinaiheuttajasta. Myös satojätteiden hävittäminen ja huolellinen muokkaus vähentävät tautiriskiä. Jos tautiriski on suuri, tyvilaikkua voi torjua kemiallisesti.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja