Juomanipoista kaikki hyöty irti!

29.04.10

Juomanipoista kaikki hyöty irti!

26.08.2002

Vasta 1980-luvulla on kehitetty broilereillekin sopiva nipallinen juomalinja. Tämän avulla on voitu kehittää tuntuvasti lintujen rehuhyötysuhdetta, on saatu hieman parempia kasvuja ja pienempi kuolleisuus. Se on hygieeninen ja helppohoitoinen menetelmä, verrattaessa edeltäjiinsä. Parhaan tuloksen saamiseksi juomanipoista, vaaditaan niiden hoidolle ja käytölle kuitenkin muutamia perussääntöjä: 1) aseta nipat oikealle korkeudelle, 2) varmista, että nipoista tuleva veden virtaus on riittävää 3) tarkista, että nippoja on riittävästi lintumäärään nähden ja 4) pidä ne puhtaina.

Nippalinjan korkeus
Nippalinjan korkeutta tulisi muuttaa aina tarvittaessa. Yleisenä sääntönä voidaan sanoa, että korkeus tuli säätää joka toinen päivä ensimmäisten kahden viikon aikana ja sen jälkeen päivittäin. Nipan pään tulisi olla yksipäiväisen untuvikon silmän korkeudella ja myöhemmin korkeutta tulisi nostaa niin, että lintujen pitää katsoa hieman ylöspäin juodessaan.

Esimerkki normaalin kasvukäyrän mukaan siirrettävän nipan korkeudesta on kuviossa 1. On tärkeää varmistaa, että nippalinjojen alla oleva pehku on pehmeää ja tasainen, jotta hallissa olisi samanlainen korkeus juomalinjoissa.

Kuvio 1. Yleiset suositukset nippojen korkeudeksi eri-ikäisillä broilereilla.

Riittävä veden virtaus nipasta
Tutkittaessa määrältään paljon vettä antavaa (PVA) (2.3 ml/s), vähän vettä antavaan (VVA) (0.4 ml/s) nippaan ja näiden vaikutusta elopainoon, rehuhyötysuhteeseen ja kuolleisuuteen broilereilla lämpöstressin alaisuudessa, huomattiin veden paineella olevan vaikutusta. Linnut, jotka saivat vettä korkealla paineella vesinipoista (PVA) (etenkin kukot), olivat painavampia lopussa kuin matalalla paineella nipasta vettä saaneet linnut (VVA) 45 päivän iässä. Myös rehuhyötysuhde oli parempi. Lisääntynyt paino PVA kukoilla johtui todennäköisesti pienentyneestä aikavaateesta saada päivittäinen vedentarve täyteen, jolloin kilpailu juomapaikoista pieneni ja syöntiin tarkoitettu aika lisääntyi. PVA ryhmällä oli myös pienempi kuolleisuus, jota voidaan selittää paremmalla veden saatavuudella.

Kuinka monta nippaa?
Kun veden virtausnopeus nipasta on korkea, voidaan käyttää erilaisia lintu:nippa-suhteita ilman merkittävää vaikutusta tuotantoon. Lisättäessä lintu:nippa- suhdetta 2:1:stä 14:1:een, veden- ja rehunkulutus kuitenkin vähentyi. Tällä ei kuitenkaan ollut selvää vaikutusta munantuotantoon, munanpainoon tai kuolleisuuteen. Kananuorikoita kasvatettaessa, ei löydetty eroja lintujen elopainossa kasvatettaessa nitä lintu:nippa-suhteella 10:1 tai 20:1. Kuitenkin, mitä matalammalla virtauksella nipasta tulee vettä, sitä pienempi täytyy lintu:nippa-suhteen olla, jotta voidaan varmistaa riittävä vedenkulutus ja hyvä kasvu.

Pidä nippalinjat puhtaina!
Bakteerit, kalkkeumat, lika ym. kasaantuvat juomalinjoihin, mutta kuitenkin vähemmän kuin avoimessa systeemissä. Linjoja puhdistettaessa, myös nippojen päiden puhdistus on tärkeää muistaa. Juomalinjojen huolellinen puhditus ennen lintujen tuloa on tehokas tapa säästyä monelta ongelmalta lintujen terveydessä.

(Esmail, S. 2002. Poultry International, July 2002)


Palaa edelliselle sivulle