Hallin puhdistus askele askeleelta

29.04.10

Hallin puhdistus askele askeleelta

14.04.2003

Puhdas alku jokaiselle parttialle!


Puhdistuksesta ja desinfioinnista ollaan niin monta mieltä kuin on siipikarja-alalla toimijoita. Käsitykset vaihtelevat "kaiken pitää olla niin stresiiliä kuin leikkaussalissa"- ajatuksesta käsitykseen, että "pelkkä vesipesu on riittävää". Kunnollisella puhdistuksella on kuitenkin tärkeä rooli haitallisten bakteerien torjunnassa. Ei ole yhtä ainoaa tapaa puhdistaa hallia ei ole. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää sen merkitys ennaltaehkäisyssä. Tässä vinkissä käsitellään tuttuja asioita palauttamaan muistiin puhdituksen merkityksen ja menetelmät.

Toimintatavat puhdistuksessa ja desinfioinnissa ovat aina sovellettavissa tilan tarpeisiin. Kun puhutaan hygieniasta, ajatellaan usein, että tämä on tuttua asiaa. Puhtaan hallin merkitys ja puhdistuksen asteittainen eteneminen on hyvä kuitenkin välillä palauttaa uudelleen mieleen.

Puhdistuksen suuret linjat
Pääperiaatteet hallinsiivoukselle koostuvat seuraavista tekijöistä:
- irtonaisen laitteiston poistaminen hallista
- pehkun poisto
- hallin ja laitteiston kuivapuhdistus
- liotus
- juomalinjaston puhdistus
- hallin ja laitteiston puhdistus
- lattian kuivaus
- desinfiointi
- kuivatus

Puhdistus ja desinfiointi ovat kaksi erillistä toimenpidettä. Puhdistuksen tarkoituksena on puhdistaa pinnat niin, että desinfiointi tehoaa parhaiten. Likaissiin pintoihin ei desinfiointi tehoa! Puhdituksessa on oleellista, että hallin ja sen ympäristön puhdistus tapahtuu tietyssä järjestyksessä. Pesuveden tulee olla laadultaan hyvää ja tämän varmistamiseksi pesuveden tulisi olla samaa kuin juomaveden. Jos veden lähteenä käytetään jotain muuta, voi veden mukana tulla desifiointia haitaavia aineksia.

Puhdistuksen 23 askelta
1. Lintujen lähdettyä aloita heti kanalakuoriasen ja sen toukkien torjunta. Levitä torjunta-ainetta seiniin, rakoihin ja kulmiin. Jotta ainetta voidaan levittää kulmiin, täytyy ne puhdistaa pehkusta ensin. Myös raot seinien yläosassa ja katossa (ja kaikki mahdolliset piilopaikat kiinteissä kalustoissa) tulee käsitellä, koska kuoriaiset eivät piiloudu ainostaan hallin alaosiin vaan myös ylös.
2. Tyhjennä sosiaalitilat, hygienialukko ja muut hallin yhteydessä olevat tilat.
3. Tyhjennä ruokintalaitteet ja kuivapuhdista harjalla. Myös siilon ja sisääntulevan rehuputken puhdistus.
4. Pura irroitettavat laitteet ja sijoita ne hallin ulkopuolelle kovalle, vettä läpäisevälle alustalle.
5. Poista pehku ja kuljeta se heti pois tilalta. Jos varastointi omalla tilalla, varatointi paikka mahdollisimman kaukana hallista ja peitä pehkukasa hyvin.
6. Poista irroitettavat ilmatointilaitteet hormista ja sijoita kovalle alustalle. Kuivapuhdista ilmastointikanavat.
7. Harjaa sisääntuloaukot sisä- ja ulkopuolelta. Ulkopuolelta ilmastointiluukkujen puhdistus on yhtä tärkeää kuin sisäpuolelta, jolloin saadaan sinne jääneet roskat pois. Ilmastointiaukot voivat olla suojattuna kanaverkolla, joka tekee puhdistuksen vaikeammaksi. Tällöin apuna voi olla paineilma, jonka avulla saadaan roskat puhallettua pois.
8. Laitteet, jotka eivät saa olla temisissä veden kanssa tulee kuivapuhdistaa harjalla tai puhaltamalla paineilmalla. Peitä ne tämän jälkeen muovilla tai aseta ne puhtaaseen paikkaan odottamaan.
9. Lakaise hallin lattia puhtaaksi lopusta pehkusta ja tarvittaessa kaavi kiinnittyneet pehkut pois.
10. Tyhjennä juomalinjat, huuhtele ja lisää puhdistusaine. Huutele suositellun vaikutusajan jälkeen.
11. Anna hyvin likaisten lattioiden tai huonokunoisten lattioiden liota vedessä, jossa on likaa irroittavaa ainetta (esipesu) vähintään 3 tuntia, tarvittaessa yön yli. Tämän jälkeen huuhtele lattiat korkeapainepesurilla. Muista erityisesti kulmat ja raot, jotta desinfiointiaine pystyy vaikuttamaan myös näissä.
12. Ruiskuta pesuainetta kattoon, ilmastointiputkiin ja seiniin.Noin 30 minuutin kuluttua voidaan pesuaine huuhdella pois. Työsuunta ylhäältä alaspäin.
13. Ruiskuta pesuainetta lattialle, juomalinjojen päälle ja mahdollisesti sisällä olevien ruokintalaitteiden päälle. Huuhtele 30 minuutin kuluttua. Varo, ettei likavesi lattialta roisku seiniin. Huolehdi, että likavesi pääsee hyvin pois hallista.
14. Lämmittimien (jos käytössä, sama periaate pätee myös pattereihin) puhdistus sisäpuolelta ja ulkopuolelta. Kun hallia kuivataan, kuivuu likakerros lämmittimen sisäpuolelle ja kulkeutuu puhtaaseen halliin, kun lämmitin laitetaan päälle.
15. Johtojen ja putkine puhdistus unohtuu helposti, kuten myös lamppujen ja loisteputkivalojen, joiden päälle kerääntyy pölyä.
16. Kuivaa hallin lattia.
17. Kaikki tilat, jotka yhteydessä halliin tulisi puhdistaa ensin kuivapuhdistuksella ja sitten pesuaineella.
18. Tarkista silmämääräisesti vielä halli ja laitteet, että ovat puhtaat.
19. Puhdista pesuaineella ja huuhtele vedellä varastossa olleet tavarat, jotka otetaan käyttöön.
20. Puhdista irroitetut ilmastointilaitteet harjalla tai kompressorin avulla.
21. Aloita hallin sisustaminen, mutta älä laske laitteita vielä lattialle. Ilmastointilaitteet toimintavalmiiksi. Kun halli on kuiva, voi lämmittimet (patterit) sammuttaa.
22. Sulje halli mahdollisimman tiiviisti. Sisään vain puhdistettuja laitteita. Huolehdi myös, että katossa olevat ilmastointiluukut ovat tiiviit.
23. Pese käyttämäsi vaatteet ja puhdista jalkineet.

Juomalinjoen puhdistus ja desinfiointi
Puhdistuksen aikana pitää hallin lämpötilan olla minimissään + 10 astetta. Nippa- ja kuppilinjastojen puhdistus:

1. Huuhtele linjastot suurella vesipaineella.
2. Lisää annostelulaitteen kautta tai suoraan kanisterista pesuainetta ja täytä linjasto pesuaineseoksella. Tarkkaile nipoista (esim. pH:ta ilmaisevan paperin avulla), että neste on levinnyt joka puolelle linjastoa. Anna vaikuttaa vähintään vuorokausi.
3. Tyhjennä linjasto ja huuhtele hyvin puhtaalla vedellä.

Desinfioinnin onnistuminen
Desinfiointiin tarkoitettuja aineita on useita, joissa kaikissa on useita tehokkaita aineosia. Yhteistä näille on kuitenkin se, että hallin pitää olla hyvin puhdistettu, jotta että desinfiointi tehoaa. Paras tulos saadaan, kun ensin desinfioidaan painepesurilla matalalla paineella lattia, seinät ja ilman sisääntuloaukot. Tämän jälkeen sumutetaan koko halli. Nosta hallin lämpötila sille korkeudelle, missä desinfiointiainetta suositellaan käytettävän. Jos tämä ei ole mahdollista, valitse toinen tuote, jota voit hallissa olevassa lämpötilassa käyttää. Huomioi suojatoimenpiteet, esim. ohjeet käytetyn aineen purkissa. Muista kaasunaamari, käsineet ja sade-/suoja-asu. Työskentele aina varmuuden vuoksi pareittain. Selvitä etukäteen oikea sekoitussuhde desinfiointiaineelle.


Palaa edelliselle sivulle