Vuodenvaihteen muutokset häkkikanaloissa

29.04.10

Vuodenvaihteen muutokset häkkikanaloissa

09.12.2002

Mikä muuttuu vuodenvaihteen jälkeen kanaloissa?

Vuodenvaihteessa voimaan astuvan Maa- ja Metsätalousministeriön asetuksen 10/EEO/2002 mukaan kanoilla pitää olla häkkikanalassa tilaa 550 cm2 entisen 480 cm2/kana sijaan, jos häkissä pidetään kolmea tai useampaa kanaa. Samassa häkissä saa pitää enintään 7 kanaa, joilla jokaisella tulee olla tilaa 550 cm2. Lisää asetuksesta voi lukea www.mmm.fi sivuilta osoitteessa http://www.mmm.fi/el/laki/F/f22m1fi.pdf

Mitä tarkoittaa käytännössä "kolme kanaa häkissä"?
Voimaan astuva asetus tarkoittaa sitä, että lintumäärän pienentyessä häkin eläintiheys on matalampi kuin aikaisemmin. Lisäpinta-ala tarkoittaa lisää ruokintatilaa, juomatilaa ja liikkumistilaa. Lisääntyneeseen pinta-alaan yhdistetään myös yleensä muuttuneet tuotantoparametrit: linnut syövät enemmän, tuottavat enemmän ja niiden kuolleisuus on pienempi. Eli aivan ilman muutoksia ei kanamäärän vähentämisestä selvitä. Uuden tilanteen oppiminen vie aina hoitajaltakin hieman aikaa, joten etenkin alussa kannattaa kanalassa seurata tilannetta tarkemmin.

Ruokahalu kasvaa syödessä
Rehunkulutuksessa tapahtuva lisääntyminen on noin muutama gramma/kana/päivä (vaihteluja eri kirjallisuuslähteiden välillä) luokkaa. Linnuilla on paremmin tilaa päästä syömään samanaikaisesti, eivätkä ne joudu kilpailemaan ruokintatilasta. Lintujen luontaiseen käyttäytymiseen kuuluu, että ne pyrkivät aina syömään samanaikaisesti muun lauman kanssa. Myöskään nykyisellä lintutiheydellä (480 cm2/kana) ja ruokintakourun määrällä/lintu, ei ongelmia lintujen samanaikaisesta syöntimahdollisuudesta ole, mutta muutoksen jälkeen tilaa on entistä enemmän. Tällöin avainasemaan nousee ruokinnan hienosäätäminen vastaamaan lintumäärän tarvetta. Näin vältytään myös rehun haaskaantumiselta.
Jos häkissä on 7 kanaa, miten kanat jakaantuvat syömään häkin molemmille puolille? Jos kanalan rehunjalkelu hoidetaan yhdellä ketjulla, saattaa ketjujen käynnistys aiheuttaa sen, että kanat yrittävät päästä samalle puolelle syömään kuin missä ketju ensin liikkuu. Tällöin ne eivät mahdu samaan aikaan ruokailemaan ja tämä saattaa lisätä hermostuneisuutta häkissä. Valojen sammuttamisella ketjun käynnin ajaksi voidaan tätä estää. Paras vaihtoehto varmasti olisi jos ketjut liikkuisivat häkin molemmilla puolilla samanaikaisesti.

Tuotannontarkkailun merkitys korostuu
Lisääntyneen rehunkulutuksen myötä munanpainon tarkkailu nousee entistä tärkeämmäksi tuotannonseurannan apuvälineeksi. Lisääntyneen elintilan myötä on kirjallisuuden mukaan selvä suuntaus siihen, että myös tuotanto lisääntyy jonkin verran. Määristä on erilaisia arvioita, lähtien 2 munaa/kana suuremmasta tuotantokauden munamäärästä.
Suuremman päivittäisen syöntimäärän kautta, myös elopainon odotetaan nousevan helpommin. Tämä ei kuitenkaan muuta painontarkkailun merkitystä alkumuninnassa. Päivittäiset syöntimäärät ovat muutoksen jälkeenkin edelleen kriittisen pieniä, etenkin munintakauden alussa.

Lintujen lajinomainen käyttäytyminen
Asetusmuutos tähtää siihen, että linnuilla olisi enemmän tilaa suorittaa ns. luontaisia käyttäytymistoimintojaan. Näihin kuuluvat mm. höyhenten sukiminen, liikkuminen ja venyttely. Lintujen odotetaan olevan luontaisen käyttäytymisen lisääntymisen seurauksena vähemmän hermostuneita, höyhenten nyppimistä tapahtuu vähemmän ja lintujen höyhenpuku on parempi munintakauden lopussa.

Normaalikokoisen linnun rentona vievä tila on yllättävän suuri, jopa 600 cm2. 480 cm2 häkissä pitää lintujen olla jatkuvasti limittäin ja sulat tiivistettyinä. Suuri tiheys häkissä estää lintujen luontaista käyttäytymistä. Matalimmilla tiheyksillä linnut saattavat jopa kerääntyä laumassa tekemään samaa aktiviteettia samanaikaisesti ja pyrkivät toimimaan näin ryhmässä. Häkeissä lintumäärän kasvaessa linnun kokema stressi kasvaa. Matalammalla tieheydellä on linnuissa havaittavissa vähemmän aggressiota (pahimmillaan kannibalismi), hysteriaa ja vähemmän käyttäytymisongelmia. Toisaalta aggressiivisen käyttäytymisen toteuttaminen saattaa vähentyä lintumäärän lisääntyessä, koska linnuilla ei ole tilaa olla aggressiivisia. Matalilla tiheyksillä linnut liikkuvat enemmän, jolloin niiden luuston kuntokin saattaa olla parempi munintakauden lopussa.

Lisääntyneen tilan kääntöpuolena voi vastaan tulla myös se, että linnuilla on enemmän tilaa suorittaa aggresiivista käyttytymistä. Tämän vuoksi olosuhteiden tarkkailu nousee entistä tärkeämpään rooliin muutosten myötä ja valaistuksen säätäminen tasaiseksi koko kanalassa on tärkeää.

Varautuminen muutoksiin - oletko valmis?
1. Seuraa päivittäistä rehunkulutusta ja tee hienosäätöä ruokintamäärissä ketjukiertoja ja rehun pintaa säätämällä. Vältä rehun haaskaantumista. Jos häkissä on 7 kanaa, seuraa erityisesti näiden syöntikäyttäytymistä. Miten jakaantuvat häkin molemmille puolille syömään?
2. Seuraa kanojen painon nousun lisäksi munanpainon nousua. Jos munan paino lähtee nousemaan tavallista nopeammin, täytyy toimenpiteisiin ryhtyä rehustuksen muuttamisen kautta.
3. Olosuhteiden hallinnan merkitys korostuu. Kanojen tila lisääntyy ja kanojen on mahdollista suorittaa luontaista käyttäytymistä. Mutta jos olosuhteet ovat epäsuotuisat, voi myös häiriökäyttäytyminen lisääntyä. Valaistus, ilmanvaihto, vedon tunne, lämpötila, rehun ja veden saatavuus!


Palaa edelliselle sivulle