Linnun höyhenpuvun kuntoon vaikuttavia tekijöitä

29.04.10

Linnun höyhenpuvun kuntoon vaikuttavia tekijöitä

Höyhenpuvun kunto on tärkeä tuotannon talouteen vaikuttava tekijä: jos linnulla on huono höyhenpeite, lintu kuluttaa enemmän rehua ja rehuhyötysuhde huononee. Höyhenpeitteeseen vaikuttavia tekijöitä on useita. Ohessa on lyhennelmä Poultry International 11/96 -lehdessä olleesta ko. asiaa käsitelleestä artikkelista.

1. Kasvatuskanalatyyppi
Häkissä kasvatetuilla linnuilla on keskimäärin parempi höyhenpuku 57 - 60 vk iässä kuin lattialla kasvatetuilla.

  • Liian korkea lämpötila kasvatuksen aikana heikentää höyhenpukua.
  • Mitä stressaavammat olosuhteet kasvattamossa on, sitä huonompi on lintujen höyhenpuku.
  • Lattiakasvatuksessa suositellaan linnuille esim. kokonaisia jyviä tai muuta sopivaa nokittavaa. Tämä ehkäisee höyhenten nyppimistä koko munintakauden ajan.
2. Tuotostaso
Korkeatuottoisilla linnuilla höyhenpuku on huonotuottoisia heikompi. Huonon höyhenpeitteen ja korkean tuotannon välinen yhteys lienee hormonaalinen, ei ruokinnallinen. Veren korkea estrogeenihormonin määrä korkeatuottoisilla kanoilla ehkäisee uusien höyhenten muodostumista.

3. Häkit vs. lattia
Häkkikanoilla esiintyy lattiakanoja enemmän höyhenten nyppimistä. Toisaalta, häkkikanoilla nyppiminen lattiakanoja harvemmin laajenee koko kanalaa käsittäväksi kannibalismiksi. Nokan katkaisu ehkäisee nokkimista, mutta meillä se on lain mukaan kielletty. Siihen tarvitaan erityislupa.

4. Valkoiset kanat vs. ruskeat kanat
Valkoisilla kanoilla esiintyy höyhenten nyppimistä enemmän kuin ruskeilla. Kanalinjojen välillä on suuria eroja.

5. Porrashäkit vs. tavalliset kerroshäkit
Porrashäkeissä nyppimistä esiintyy enemmän kuin tavallisissa kerroshäkeissä. Tämä johtuu suuremmasta valointensiteetistä porrashäkeissä.

6. Rehuperäiset homemyrkyt
Homeinen rehu voi aiheuttaa epänormaalia höyhentymistä mm. rehun huonontuneen sulavuuden kautta. Samoin homeisessa rehussa on vähemmän käyttökelpoista energiaa ja rehun aminohappo- ja vitamiinikoostumus on muuttunut.

7. Rehut ja ruokinta
Rehuseoksen tulee olla kaikilta osin tasapainoinen. Höyhenet ovat 85-prosenttisesti keratiiniproteiinia, jonka muodostumisen kannalta rehun metioniini- ja kystiinipitoisuus ovat erityisen tärkeitä.

Hivenaineista erityisesti sinkki on höyhentymisen kannalta tärkeä. Vitamiineista B-ryhmän vitamiinit ja E-vitamiini ovat tärkeimmät.

Kanan ikä ja rehun valkuaispitoisuus vaikuttavat höyhenpuvun kuntoon.

8. Rehun olomuoto
Rehussa tulee olla hienoa ainesta mukana, jotta linnut joutuvat tekemään enemmän työtä (nokkimisliikkeitä) riittävän rehumäärän saamiseksi. Näin linnnut eivät ikävysty niin helposti eivätkä nypi toisiaan.

Kanojen energiatarve sivulle