29.04.10

Sinisiipitauti

Tautikortiston sisällysluetteloon

Tavallisin ikä sairastuessa: 2 viikkoa

Aiheuttaja: Virus

Esiintyminen: Virusta Suomessa jatkuvasti. Tautia esiintyy ajoittain lähinnä broilereilla silloin kun broileremoja ei ole rokotettu.

Taudin kehittyminen: Tauti kehittyy yleensä vain silloin kun poikaset ovat saaneet tartunnan emoiltaan munan kautta.

Oireet: Kliininen tauti vain pikkupoikasilla 10-14 vrk iässä. Ensimmäinen oire on kohonnut kuolleisuus, joka on yleensä vähäistä, mutta voi nousta jopa 30%:iin, silloin kun erässä on paljon poikasia samasta tartunnan saaneesta emokanalasta. Poikaset kuolevat yleensä kyljelleen ja siivissä voi näkyä mustelmia tai märkäeritettä. Poikaset kuolevat verenvähyyteen ja toissijaisiin virus- ja bakteeritartuntoihin. Sinisiipitauti ei aiheuta tautia vanhemmilla poikasilla, mutta voi aiheuttaa kasvutuloksen huonontumista ja rehuhyötysuhteen heikkenemistä.

Leviäminen: Munan välityksellä emolta poikasille. Kasvattamossa saatu tartunta ei aiheuta tautia ilman muiden tautien aiheuttamaa vastustuskyvyn laskua (esim. Gumboro tauti).

Diagnoosi: Kuolleiden tai sairaina lopetettujen poikasten tutkiminen. Vasta-ainemääritykset verinäytteistä noin 3 viikon kuluttua tartunnasta. Verinäytteet otetaan usein teuraslinjalla.

Ennaltaehkäisy: Emolintujen rokotus kasvatuskaudella (12-16 viikon iässä). Rokote sisältää eläviä viruksia ja se annetaan juomavedessä. Emolintujen saama tartunta kasvukaudella suojaa tartunnalta munintakaudella.

Hoito: Ei hoitoa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja