29.04.10

Porsasyskä

Aiheuttaja: Mycoplasma hyopneumoniae Taudin yleisyys: Esiintyvyys alenee jatkuvasti, koska lähes kaikki teurastamot vastustavat tautia vapaaehtoisesti erilaisilla ohjelmilla. Yleisyys vaihtelee alueittain 0 - 20 % . Tauti kuuluu ryhmänlähettäjäsikaloissa virallisesti vastustettaviin tauteihin. Koko maan porsasyskävapaus on kansallisen terveydenhuolto-ohjelman tavoitteena.

Aiheuttaja: Mycoplasma hyopneumoniae

Taudin yleisyys: Esiintyvyys alenee jatkuvasti, koska lähes kaikki teurastamot vastustavat tautia vapaaehtoisesti erilaisilla ohjelmilla. Yleisyys vaihtelee alueittain 0 - 20 % . Tauti kuuluu ryhmänlähettäjäsikaloissa virallisesti vastustettaviin tauteihin. Koko maan porsasyskävapaus on kansallisen terveydenhuolto-ohjelman tavoitteena.

Oireet: Vaihtelevat tartuntatyypin, olosuhteiden ja hoidon mukaan. Akuutissa tartunnassa kaiken ikäiset eläimet ovat herkkiä tartunnalle. Emakot ovat yskäisiä, kuumeisia, syömättömiä ja myös kuolleisuus nousee, varsinkin porsimisen yhteydessä. Kroonisesti infektoituneessa emakkosikalassa, jossa on hyvät olosuhteet, ainoat oireet voivat olla porsaiden hidastunut kasvu ja rääpäleporsaat.

Taudin päästessä puhtaaseen sikalaan eläimet alkavat oireilla aikaisintaan 2 viikkoa taudinaiheuttajan tulosta, joskus oireiden alkamiseen voi mennä paljon pidempään,. Tuojana on yleensä tautia kantava, oireeton ostoeläin, joka on siirretty suoraan sikalaan ilman karanteenia. Myös teurasauto on merkittävä riskitekijä. Porsasyskän merkitys eläintautina perustuu sen vastustuskykyä alentaviin ominaisuuksiin. Yskän sairastaneet eläimet saavat herkäsi jälkitauteja, esim. paiseinen keuhkotulehdus ja mahahaava esiintyvät yleisesti porsasyskän yhteydessä ja juuri ne aiheuttavat kuolleisuutta.

Diagnoosi: Tautia voidaan epäillä oireiden ja ruumiinavauslöydösten perusteella. Diagnoosi varmistetaan ternimaitonäytteistä tai verinäytteistä.

Hoito ja ehkäisy: Taudin akuutissa vaiheessa käytetään antibiootteja lähinnä jälkitautien hillitsemiseksi. Emakkosikalan saneeraamiseksi vapaaksi porsasyskästä on olemassa useita toimivia menetelmiä. Jos olet kiinnostunut porsayskän saneeraamisesta, ota yhteyttä omaan eläinlääkäriisi tai teurastamosi terveydenhuoltoeläinlääkäriin.

Porsasyskä säilyy emakkosikalassa kasvavissa eläimissä, vanhemmat eläimet saavat pysyvän vastustuskyvyn noin vuoden kuluessa.

Tartunnan ehkäisemiseksi osoeläinten hankinta sikalasta, joka noudattaa kansallisen, vapaaehtoisen terveysvalonnan tasoista terveysohjelmaa, karanteenin ja lastaustilan oikea käyttö, suojavaatetus vierailijoille.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja