29.04.10

Valuttelevat emakot

AIHEUTTAJA:Valutus on normaalia n.3-4 pv porsimisen jälkeen. Jos valutus jatkuu pidempään, voi olla kysymys sukuelinten tai virtsateiden tulehduksista. Tulehduksen aiheuttajana ovat tavalliset ympäristön bakteerit, jotka hygieniatason tai vastustuskyvyn heiketessä pääsevät aiheuttamaan oireita. Tiineyden aikana voi virtsan mukana tulla myös valkoisia kiteitä, joka ei ole tulehdusperäistä, eikä vaadi hoitoa. Virtsatietulehduksia aiheuttaa mm. E.coli, Klebsiella pnemoniae, Pseudomonas aeruginosa, Actinobaculum suis ja Stafylococcus aureus. Valutteluongelmat ovat yleisempiä talvella.

RISKITEKIJÖITÄ: Paikallaan seisovat emakot, huono hygienia (esim.märkä betoniritilä => likaiset takapäät, veto), veden puute, kylmyys, epähygieninen porsitusapu jne.

TAUDIN YLEISYYS: Erilaisia kohtu-ja emätintulehduksia n.0 -10%, virtsatietulehdukset voivat olla hyvinkin yleisiä.

OIREET: Lievissä kohtutulehduksessa valutus liittyy tavallisesti kiimaan ja yleisoireita (kuume, syömättömyys) on harvoin. Emätintulehduksessa valutus voi olla jatkuvaa, kun taas virtsatietulehduksissa eritteet liittyvät pääosin virtsaamiseen.

DIAGNOOSI:.Tarkka kirjanpito valutusajankohdista, emättimen tähystys, virtsanäyte, ultaräänitutkimukset. Ongelmatiloilla kannattaa tutkituttaa poistoemakoiden kohdut ja virtsatiet teurastuksen yhteydessä (ota yhteyttä teurastamon terveydenhuoltoeläinlääkäriin)

HOITO: Porsimisen jälkeen kuumeiset kohtu-ja virtsatietulehdukset kannattaa hoidattaa nopeasti eläinlääkärillä. Tiineysaikaisissa kohtutulehduksissa karsinta tehokkain hoitomuoto. Poikkeustapauksissa voidaan koettaa antibioottihoitoa. Virtsatietulehduksissa antibiooteilla on tavallisesti parempi teho. Ennaltaehkäisy on kuitenkin aina hoitoa tärkeämpää.

EHKÄISY: Ympäristön hygieniasta huolehtiminen, vedottomuus, liikunta tiineysaikana, veden saannin turvaaminen, hyvä synnytyshygienia.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja