29.04.10

Porsasrupi

AIHEUTTAJA: Staphylococcus hyicus. TAUDIN YLEISYYS: Stafylococcus hyicus on yleinen bakteeri,joka ei tavallisesti aiheuta tautia. Ihotulehdusta se aiheuttaa vastustuskyvyttömissä porsaissa. Oireita kestää sikalassa tavallisesti 2 - 3 kuukautta, jonka jälkeen tilanne asettuu. Jatkossa se oireilee satunnaisesti, jos esim. tilalle tulee uusia, tälle bakteerille vastustuskyvyttömiä eläimiä.

AIHEUTTAJA: Staphylococcus hyicus.

TAUDIN YLEISYYS: Stafylococcus hyicus on yleinen bakteeri,joka ei tavallisesti aiheuta tautia. Ihotulehdusta se aiheuttaa vastustuskyvyttömissä porsaissa. Oireita kestää sikalassa tavallisesti 2 - 3 kuukautta, jonka jälkeen tilanne asettuu. Jatkossa se oireilee satunnaisesti, jos esim. tilalle tulee uusia, tälle bakteerille vastustuskyvyttömiä eläimiä.

OIREET: Yleistynyt ihotulehdus 1- 5 vk ikäisellä porsaalla, iho visvoo ja muuttuu tummaksi, ruokahalu on heikentynyt. Porsas voi kuolla kuivumiseen. Yleensä kaikki pahnueesta eivät sairastu. Osalla muutokset ovat vain paikallisia, tavallisesti pään alueella.

DIAGNOOSI PERUSTUU: Oireisiin.

HOITO: Antibioottilääkitys, nestehoito.

EHKÄISY: Ternimaidon saannin varmistaminen, hyvä karsinahygienia, hampaiden hiominen.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja