Olet täällä

Nurmi 2015 –tapahtuma kokoaa nurmiketjun

Nurmi 2015 järjestetään 13. elokuuta Ylivieskassa. Näyttelyn teemana on #sadostamittaa. Tapahtuman pääjärjestäjät ovat Yara Suomi,  Agrimarket ja K-maatalous. Mukana osastoillaan on yli 30 nurmialan toimijaa. Näyttelyyn odotetaan  5 000 kävijää.

Tapahtumassa esitellään Yaran uusi lannoitevalikoima ja uudet nurmen lannoitusohjelmat. Nurmen havaintoruuduilla näet, kuinka tuotetaan 10 000 kilon kuiva-ainesato hehtaarilta ja miten nurmisadon määrää on mitattavissa. Ruuduilla osoitetaan lannoitusmäärän ja -ajankohdan merkitys nurmen kasvulle. Havaintoruuduilla näet myös rehuviljan eri lannoitusmäärien,  kasvinsuojelukäsittelyjen ja YaraVita-lehtilannoituksen vaikutukset. Agrimarketin ja K-maatalouden työnäytöksissä esitellään uusimmat koneketjut nurmen tuotantoon ja nykyaikaisimmat nurmisadon mittauslaitteet eri korjuukoneisiin.
 

Nurmisadon nostossa tarjolla 180 milj. euron tehokkuushyödyt

Säilörehun tuotannossa on mahdollisuus saavuttaa sektorin kattavat tehostamishyödyt. Koko maan tasolla nautakarjan ruokinnassa tehostamishyötyjen potentiaali on kaikkiaan jopa 180 miljoonaa euroa vuodessa, mikä toisi merkittävän parannuksen nautakarjatilojen taloudellisesti haastavaan tilanteeseen.

Hyödyt saavutettaisiin nostamalla nurmisadot nykyisestä 5 000 kuiva-ainekilon keskimääräisestä hehtaarisadosta lähemmäksi tehokkaimpien tuottajien saavuttamaan yli 10 000 kilon tasoa. Nurmen satotason nosto 2 000 kuiva-ainekilolla alentaa säilörehun tuotantokustannusta kuusi senttiä kuiva-ainekiloa kohti. Lypsylehmän vuotuinen ruokintakustannus vähenee siten 250 eurolla ja hiehon 80 eurolla. Samanaikaisesti maitolitran tuotantokustannus alenee 4 senttiä. Laskelmassa ei huomioida sadon nousun mukanaan tuomia laatuhyötyjä.

Nurmisadon määrään ja laatuun viljelijät voivat vaikuttaa huolehtimalla pellon kasvukunnosta, kalkituksesta, nurmen lannoituksesta ja kasvinsuojelusta. Merkitystä on myös oikeilla lajikevalinnoilla ja nurmen iällä.

Lannoituksessa parantamisen varaa on paljonkin: Yara Megalab –kasvianalyysin mukaan ravinnepuutokset ovat nurmissa yleisiä. Esimerkiksi Keski- ja Pohjois-Suomen nurmista yli 80 % kärsii kaliumin puutteesta ja yli 65 % typen, fosforin ja rikin puutteesta. Myös hivenravinteiden puutteet ovat yleisiä.

Tehostamishyötyjen saavuttamisen edellytyksenä on, että lannoituksen suunnittelu tehdään uusista  lähtökohdista. Oikein suunnitellulla lannoituksella hyötyjen saaminen on mahdollista jo ensi kasvukaudella. YaraMila-lannoitevalikoimassa on nurmen lannoitukseen sopivat tuotteet, ja lannoitusohjelmissa annetaan ratkaisut myös lietelannan täydentämiseen oikeilla tuotteilla.

 

Lisätietoja:

Jari Pentinmäki, kaupallinen johtaja, jari.pentinmaki@yara.com, puh. 040 848 9061
Minna Toivakka, nurmen kehityspäällikkö, minna.toivakka@yara.com, puh. 0400 238 318
………………………………………………………………………………………………………………
Yara tuottaa ratkaisuja kestävään maatalouteen ja ympäristön suojeluun. Lannoitteemme ja kasvinravitsemusosaamisemme auttavat tuottamaan ruokaa maapallon kasvavalle väestölle. Teollisuustuotteemme ja ympäristöratkaisumme vähentävät päästöjä ympäristöön, parantavat ilman laatua sekä tukevat turvallista ja tehokasta tuotantoa. Yaralla on myyntiä 150 maassa. Turvallisuus on meille ykkösasia.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä