Olet täällä

Kylvöille-sarja 10/15 - Kohti uutta satokautta: Sopimustoiminta 2015

Ohrat

Suomi on ohran viljelymaa ja syyskylvöjen hyvä talvehtiminen Euroopassa ennakoi pienenpää kevätvilja-alaa. Yleensä tämä on positiivinen asia meidän ohrakauppamme kannalta. Mallasohran, tärkkelysohran ja entsyymiohran tarve markkinoilla on entinen. Vientiä on mahdollista lisätäkin. Ohran kylvösuunnitelmissa ei ole tarvetta suuriin muutoksiin. Mallasohralla uutuuslajikkeena on Trekker ja sen mallastus tapahtuu kotimaassa Viking Maltilla. Muut  satokauden 2015 sopimuslajikkeet ovat Tipple, Propino ja Barke joita myydään sekä vientiin että kotimaahan. Kotimaahan myytäviä lajikkeita ovat lisäksi Harbinger ja Trekker. Rehu- ja tärkkelysohraksi on tarjolla mm. uutuuslajikkeet Justus ja Melius, ja lisäksi myös Iron. Saana-lajikkeella on edelleen kysyntää entsyymi-mallasohraksi. Koskenkorvalla Altialla on ohran kuorinta päässyt uuden lämpövoimalan myötä täyteen vauhtiin, joten nämä ja muutkin 2-tahoiset lajikkeet ovat erinomaisia vaihtoehtoja. Meliuksella on erinomaisia tuloksia mm. Ylistaron kokeista.

Kaura

Kauran kysyntä on varsin vakiintunut. Ruotsin ja Iso-Britannian kaurasato oli 2014 erinomainen ja samoin Kanadan kaurasato. Tämä on lisännyt tarjontaa tällä satokaudella. Tulevalla kaudella syyskylvöt pienentävät aloja Euroopassa ja tarjonta/kysyntä-tilanteen uskomme normalisoituvan. Suomalainen kaura on erittäin hyvässä maineessa ja asiakassuhteet ovat vakiintuneita. Kauran sopimustuotanto ja vientiohjelma tulevalle satokaudelle tulee olemaan kuluvan kauden tasolla. Uutuuslajike Meeri parantaa aikaisen kauran jyväkokoa,

Vehnä

Vehnän kotimainen tuotanto on kasvanut viime vuosina voimakkaasti ja suomalainen vehnä onkin saavuttanut jalansijan myös myllyillä Suomen ulkopuolella. Kuluva satokausi on osoittanut että myös Suomessa on markkinoita kaiken laatuiselle vehnälle.  Rehukäyttö on Suomessa jo merkittävästi myllykäyttöä suurempi. Viennistä pääosa on kuitenkin myllyvehnää. Draco on isosatoinen uutuuslajike rehuvehnän tuotantoon. Vehnän kylvöala pysynee korkealla tasolla ja hintataso määräytyy vientimarkkinoiden mukaan.

Ruis

Rukiin tuonti on jatkunut voimakkaana ja teemme sopimuksia kaikesta kylvetystä rukiista. Syksyn 2015 kylvölle on tarjolla hybridi- ja tavallisia rukiita täysi valikoima.

Herne ja öljykasvit

Olemme lisänneet merkittävästi rehuherneen käyttöä rehuteollisuudessa ja maksamme rehuherneelle sopimuslisän tulevalle kaudelle, herne korvaa tuontivalkuaista yksimahaisten eläinten rehuissa. Rocket-lajike on paras keltasiemeninen vaihtoehto rehuherneeksi.

Öljykasveilla peittausaineille on haettu uusia vaihtoehtoja ja siirrytty yhä enemmän kohti syyskylvöisiä öljykasveja. Syysrapsi on muutamassa vuodessa tullut pääasialliseksi kasviksi Baltian tuotannossa ja uusien lajikkeiden kautta niin käynee lähivuosina myös Suomessa. Satopotentiaali on syysrapseilla täydessä käytössä. Myös keväällä kylvetään öljykasveja ja niihin meillä on hyvä valikoima. Lisää tietoa myyntikentältämme.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä